Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Кайро се млатят с камъни и колове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:27 / 02.02.2011Коментари (0)201
©
Нови сблъсъци избухнаха днес в ранния следобед в центъра на Кайро, до площад "Тахрир" (Освобождение).

Официално стълкновението е между привърженици на президента Хосни Мубарак, които се опитват да стигнат до площада, и противници на президента, които са се събрали там, за да поискат отново оставката му. Сблъсъците са в странични улици, водещи до площада.

Според твърдения на очевидци обаче няма привърженици на Мубарак, а това са наемници, пристигнали с автобуси в столицата. Кореспондентът на "Ню Йорк таймс" съобщава че те са въоръжени с мачете, тояги и бръсначи.

Двете групи се замерят с камъни и си крещят, чуват се изстрели. Има много ранени, поне 500, според ООН. Катарската сателитна телевизия "Ал Джазира" съобщава, че демонстрантите откъртват мазилка и строителен материал от сградите, за да го използват за оръжие. От сградите наоколо хора хвърлят всякакви предмети и мебели, но засега не се знае към коя група принадлежат те.

Антиправителствените демонстранти настояват, че са протестирали мирно, но са били нападнати. Те показваха на медиите полицейски карти за самоличност, иззети от противниковата група. Според тях правителството е изпратило полицаи под прикритие, за да предизвикат конфликт. Кабинетът отрича.

Има сведения и че хората на площад "Тахрир" са били атакувани от нападатели на коне и камили, въоръжени с колове. Нападани са и журналисти, и хора, опитващи се да помогнат на пострадали.
Кореспонденти на катарската сателитна телевизия "Ал Джазира" съобщават, че двете биещи се групи са разделени от няколко армейски камиона, но армията и полицията стоят настрана и не се намесват.

Междувременно президентът Мубарак отхвърли всички международни призиви да се оттегли. Снощи той обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на изборите през септември. Мубарак е президент от 1981 г. насам.

"Това, което чуждите страни казват за незабавното стартиране на период на преход в Египет, се отхвърля", заяви говорителят на министерството на външните работи Хосам Заки, уточнявайки, че такива призиви допълнително нагнетяват вътрешната ситуация в Египет.

По-рано днес върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външната политика Катрин Аштън призова египетския президент Хосни Мубарак да действа възможно най-бързо за прехода към избори. "Искаме да видим напредък - заяви Аштън пред журналисти. - Призоваваме президента Мубарак да направи нещата възможно най-бързо".

Източник: Vesti.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: