Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вълната на гнева обзема Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:40 / 10.08.2011Коментари (0)332
Безредиците във Великобритания се разрастват. След Лондон и Ливърпул размириците стигнаха и до Манчестър. Градът преживя най-тежките брожения от 30 години насам. Насилието взе нови три жертви в Бирмингам.

Арестите в Англия са препълнени - от началото на размириците са задържани повече от 1100 души.

Хаосът на Острова вече обхвана Централна и Северна Англия. За първи път сериозни сблъсъци имаше в Лестър, Улвърхамптън и Уест  Бромич.

В Манчестър безредиците тръгнаха от предградието Солфорд, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха  дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. В погрома са участвали дори деца на 9, 10, 11 години.

В Лондон вече сякаш е по-спокойно, след като полицията утрои броя на патрулиращите по улиците до 16 000. Магазини, офиси и детски градини затвориха рано. Обикновено оживени улици опустяха, след като кафенетата и ресторантите снощи останаха затворени.

В столицата от началото на размириците са арестувани 770 души. Сред тях има и малолетни. Правителството даде "карт бланш" на полицията да използва всички позволени от закона средства срещу насилието, в това число палки и водни оръдия.

"Ще предприемем всичко необходимо, за да възстановим реда по улиците. Не се изключва нито една възможност", категоричен бе премиерът Дейвид Камерън.

Той увери, че допълнителните полицейски части ще останат по улиците, докато е необходимо, за да се предотвратят нови прояви на насилие. Заради кризисната обстановка в четвъртък ще бъде свикано извънредно заседание на парламента.

Загиналите - част от доброволни отряди

Предполага се, че загиналите днес трима души са част от доброволни отряди, които гражданите във Великобритания започнаха да сформират по места, за да бранят семействата и собствеността си.  Според доброволците полицията не е в състояние да ги защити.

Тримата били прегазени от кола рано тази сутрин. Обстоятелствата около смъртта им се изясняват, но според приятел на жертвите те били нападнати умишлено, докато се опитвали да опазят квартала от грабители.

Отрядите се организират спонтанно чрез социалните мрежи в интернет. Членовете им твърдят, че не вземат закона в свои ръце, а само помагат на полицията. Гневът им срещу властите обаче е очевиден.

За това, че британците вече не разчитат на полицията говори и фактът, че продажбите на бейзболни бухалки по интернет са се увеличили 50 пъти за последното денонощие.

Вълната тръгна към Швеция

От Лондон безредиците се прехвърлиха и в шведската столица Стокхолм. Младежи от емигрантски семейства безчинстваха в предградието Хеселбю. Била е разбита билетна каса на метростанция.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: