Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Заговор за убийството на Мадуро": Венецуела арестува граждани на САЩ, Испания и Чехия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:26 / 15.09.2024Коментари (0)655
©
Венецуелските власти съобщават, че са арестували трима граждани на САЩ, двама испанци и един чешки гражданин, заподозрени в заговор за дестабилизиране на страната, предава ВВС.

Министърът на вътрешните работи Диосдадо Кабело е заявил, че са иззети и стотици оръжия и че задържаните са подготвяли заговор за убийство на венецуелския президент Николас Мадуро и други високопоставени служители.

Това се случва два дни след като Вашингтон наложи санкции на 16 венецуелски служители, които са тясно свързани с президента Мадуро, след оспорваната му изборна победа.

Правителството на Венецуела заявява, че задържаните испанци са свързани с Националния разузнавателен център (НРС) на Мадрид. Испански правителствени източници обаче твърдят пред местни медии, че двамата не принадлежат към разузнавателната организация.

На пресконференция в събота Кабело заявява: "ЦРУ ръководи тази операция и това не ни изненадва, но те, Националният разузнавателен център на Испания, винаги са поддържали ниска степен на информираност, знаейки, че ЦРУ работи в този район".

"Тези двама задържани дори ни разказват за група наемници, които търсят, за да ги доведат във Венецуела с много ясни цели да убият президента Николас Мадуро, вицепрезидента Делси Родригес, мен и още една група съпартийци, които ръководят нашата партия и нашата революция."

САЩ отхвърлят обвиненията.

"Всякакви твърдения за участие на САЩ в заговор за свалянето на Мадуро са категорично неверни", твърди Държавният департамент на САЩ, според който Вашингтон "продължава да подкрепя демократичното решение на политическата криза във Венецуела".

Арестите идват на фона на враждата между правителството на Мадуро и САЩ и Испания.

Кабело посочва, че испанците са били задържани в Пуерто Аякучо, южно от столицата Каракас.

Испанските власти са поискали повече информация от Венецуела, като испанското посолство е поискало достъп до задържаните лица.

"Те са се свързали с френски наемници, с наемници от Източна Европа и са в операция, за да се опитат да нападнат страната ни",твърди Кабело и добавя, че при операцията са конфискувани 400 огнестрелни оръжия.

В петък (13 септември) венецуелският външен министър Иван Гил привика посланика на Испания в Каракас в знак на протест срещу описанието на министъра на венецуелското правителство като "диктатура", след дни на нарастващо двустранно напрежение.

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ заяви, че се насочва към "ключови длъжностни лица, участвали в измамните и нелегитимни претенции на Мадуро за победа и в бруталното му потъпкване на свободата на словото след изборите".

Мадуро беше обявен за победител на президентските избори през юли от Националния избирателен съвет (НИС) на Венецуела, който е тясно свързан с правителството.

Но НИС не е публикувал подробни резултати от гласуването, които да подкрепят победата на Мадуро. Данните, публикувани от опозицията, сочат, че вместо нея е спечелил нейният кандидат Едмундо Гонсалес.

Но НИС не е публикувал подробни резултати от гласуването, които да подкрепят победата на Мадуро. Данните, публикувани от опозицията, сочат, че вместо нея е спечелил нейният кандидат Едмундо Гонсалес.

Още по темата: общо новини по темата: 6
07.09.2024 »
31.08.2024 »
18.06.2024 »
16.06.2024 »
10.03.2024 »
11.02.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: