Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започнаха преговорите за изготвянето на Директива, уреждаща статута на лицата с международна закрила
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:20 / 14.10.2010Коментари (0)154
©
Българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ) е активен участник в процеса, тъй като е докладчик по темата от групата на ЕНП в ЕП. На заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) се проведе дискусия по нейния доклад относно разширяване на обхвата на Директива 2003/109/ЕО до лица, ползващи се с международна закрила. Неделчева благодари на докладчика на социалистите Клод Мораес за конструктивната съвместна работа и подчерта, че срещата на докладчиците от различните политически групи е позволила намирането на балансирани компромиси.

Един от тях, очертан от Неделчева, се отнася до експулсиране членовете на семейството - българският евродепутат смята, че допускането или повторното допускане на членовете на семейството в държавата-членка, която е издала международната закрила трябва да се основава едновременно, както на европейското законодателство, така и на националното законодателство.

"Що се отнася до експулсирането към трета държава, компромисът, до който стигнахме, също е задоволителен. Идеята за консултация между държавите-членки, за да се разбере дали лицето може да бъде преследвано в третата държава, в която то ще бъде изпратено, ми изглежда много добра. Естествено, всичко това е изцяло в съответствие с член 21 от директивата 2004/83/ЕО", заяви Мария Неделчева.

Очакванията са първият триалог между Комисията, Парламента и Съвета да бъде плодотворен и в тази връзка българският евродепутат прогнозира: "Ако успеем да намерим компромис между трите институции, тогава ще можем да се поздравим, за придвижването на "пакета Убежище" с още една крачка напред."

На 12 октомври се сложи началото на поредица от преговори, на които институциите ще търсят при затворени врати компромиси за разширяване на обхвата на Директива 2003/109/ЕО до лица, ползващи се с международна закрила.

* член 21 от директивата 2004/83/ЕО: "Необходимо е също така да се приеме ново общо определение на основанието за преследване "принадлежност към определена социална група".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: