Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
30% от абитуриентите на трихилядното с. Рибново неграмотни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:05 / 09.08.2010Коментари (0)436
© Blagoevgrad24.bg
Около 40 деца от втори до осми клас от училището в село Рибново, община Гърмен, заминаха на 20-дневен религиозен семинар в Разград. След това по програма децата отиват за около две седмици в Турция. Читатели на в. "Струма" изпратиха снимки и съобщиха шокиращи факти за успеха на учениците от селото и опитите религията да измести светското обучение. Ето какво разказват читателите:

Групата деца бе изпратена от директора на училрщето Феим Иса и местните имами. С тях няма придружаващи родител и учители. Писмени пълномощни от родителите е получил ексрайонният мюфтия Айдън Мохамед, на когото 40 семейства повериха децата за повече от месец. Това обаче не е най-тревожното, а фактът, че децата заминаха, забулени по ортодоксалните ислямистки "закони". Повечето от тях на външното оценяване в края на годината показаха, че не знаят къде се намират например връх Шипка, Долината на розите, Мадарският конник. Те заслужават да им бъде организирана екскурзия, да им покажем историческите паметници и забележителности в България, а не да ги затварят в религиозни семинари в Разград и Турция. Децата заминаха с бусове, известни в региона, че са на кмета на общината Ахмед Башев.

От друга страна, образованието в училището на село Рибново с всяка изминала година остава на заден план за сметка на внедреното вероучение в школото, на което се набляга повече от светското образование на децата. Фактите са следните: 30 % от около 35-те завършили средното си образование деца в училището на с. Рибново тази година са неграмотни. Те не могат да пишат и четат правилно, не познават учебния материал, нямат основни познания по български език, литература, математика, история и география. През учебната година повечето от тях бяха с твърди двойки по основните предмети български език и литература, по география и парадоксът бе пълен когато на матурите повечето от тях изкараха оценки "Добър".

До този парадокс се стигна, защото квесторите бяха инструктирани предварително да подсказват и да си затварят очите, та двойките да са по-малко с цел запазване авторитета на училището, и най-вече на директора Феим Иса, чийто стол от години се клати. За съжаление важната цел бе постигната, а именно учениците да вземат дипломи за завършено средно образование. Те няма да учат висше, защото желанието и стремежът им за продължаване на образованието в Рибново е напълно убито и е превърнато в табу. Всеизвестно е, че по ред религиозни и други причини подрастващите от селото се възпират да продължат да се образоват във ВУЗ. Затова завършилите висше образование с всяка измината година намаляват и се броят на пръсти. За миналата година приетите студенти са само двама, тази година няма нито един, въпреки че четирима се явиха на кандидатстудентски изпити.

Оценката от матурата на най-емблематичния випускник в Рибново Феим Люманков, наричан още Директора, е 2,97. Въпреки помоща от квесторите двойките по география и другите основни предмети са осем. Единствено отлични резултати са постигнали по философия двама ученици от класа на Джамал Авдиков. Според информация от ученици на държавните изпити, матурите, са се явили и пияни випускници, които също са изкарали оценки "Добър". Квесторите са били външни учители от селата Дебрен и Огняново, но верни на директора на школото Феим Иса. Още по-трагично е състоянието при външното оценяване на известните, като най-слаби са седмокласниците от класовете на учителя Пламен Бакиев от с. Огняново.

Ако добре се навеждаш, доносничиш и клеветиш за щяло и нещяло колегите си пред директора Феим Иса, получаваш всичко, са категорични учители от с. Рибново, които не се вписват в директорското обкръжение. За пример те посочиха необективната работа на назначената еднолично от Иса комисия за определяне на диференцираното заплащане, в която няма нито един местен учител от с. Рибново. Въпросната комисия е в състав: Вебие Мутишева, Любка Димитрушева и Биляна Булгурева от Огняново и Светослав Беков от Осиково.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: