Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5-има от 7-те рентгенолози в МБАЛ “Рокфелер" хвърлиха оставки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:51 / 17.09.2010Коментари (0)351
© Blagoevgrad24.bg
Неочаквано брожение възникна в рентгеновото отделение на МБАЛ "Рокфелер" в Петрич, 5-има от 7-те специалисти депозираха писмени предизвестия за напускане. Причината е заповедта на управителя на болницата д-р Олег Яков, с която намалява възнагражденията за обслужване на пациенти от доболничната помощ. Репортер на "Струма" се срещна с двете страни в спора, които заявиха позициите си. Завеждащият рентгенологично отделение д-р Антоний Ардашев заяви:

Рентгенът обслужва болничната и доболничната помощ. На 8 септември д-р Яков е издал заповед, с която спира изплащането на допълнителните възнаграждения от рентгена и микробиологичната лаборатория в размер на 40 процента от обслужени пациенти от доболничната помощ.

Когато е издадена тази заповед, завеждащият отделението д-р Ардашев е бил в отпуск. Ядосани от заповедта, петима специалисти написаха предизвестия за напускане в знак на несъгласие със спирането на допълнителните стимули. В отделението работят общо 7 специалисти и ако се стигне до напускането им, практически рентгенът и лабораторията прекратяват работата си, а потърпевши ще бъдат пациентите от общината.

Последваха разговори между недоволните и д-р Яков. Той ги уверил, че няма напълно да отменя допълнителното възнаграждение, а ще го намали от 40 на 30 процента от постъпленията от доболничната помощ. Мотивът му е, че се работи с апаратура на болницата и не може да се плаща допълнително. Има договор на болницата със Здравната каса за обслужване на такива пациенти, в договора фигурира клауза, според която 40 процента от постъпленията от доболничната помощ се разпределят за възнаграждения.

Недоволните медици твърдят, че управителят иска да продължат да обслужват пациенти без допълнителни възнаграждения.

Другото, от което недоволстват в отделението, е, че д-р Яков иска да назначи нов рентгенолог. На този етап нямало необходимост от такъв специалист. Въпреки трудоемкостта на работа ние се справяме и не се налага допълнително назначение предвид кризата в болницата. Сега работят двама лекари-рентгенолози и 4-ма лаборанти.

След тежки преговори д-р Яков взел окончателно решение, че ще намали допълнителното възнаграждение с 10 процента, т.е. от 40 на 30, но медиците не приемат и този вариант. От януари не са получавали храна за вреден труд, а от юни не са получавали заплатите си. Последното, което взели, е 1/2 възнаграждение за юни.

Солидарен съм с исканията на моите подчинени, но ако се стигне до напускане, което най-малко искам, отделението ще бъде затворено. Според мен рентгенът винаги е бил на печалба, вкарва свежи пари в касата на болницата. Неправилно е да се намалява допълнителното възнаграждение, тъй като това е допълнителна работа, заключи д-р Ардашев.

Специалистът д-р Людмила Маринова бе категорична:

Няма да отстъпим от позициите си срещу намаляването на допълнителното възнаграждение и ще продължим да искаме 40 процента. Останалите 60% ще взима болницата, което е предостатъчно.

Д-р Маринова заедно с колегите си вчера бе на работното си място. Всички подчертаха, че поддържат писмените предизвестия, но изразиха оптимизъм, че управата на болницата и общината ще се вслушат в исканията и ще решат проблема до края на месеца. Лаборантите са много дефицитни кадри и трябва да се поглежда по-сериозно на този въпрос, смятат те.

Управителят д-р Олег Яков заяви:

Няма да приема оставките им. Според мен с писмените предизвестия целят да ми упражнят натиск да отстъпя от позицията си. Ако все пак някой иска да напуска на всяка цена, не мога да го задържа. Трябва обаче да се знае, че редът и дисциплината са задължителни. На практика проблем няма, изкуствено се подклажда от определени хора. Когато станах управител, допълнителният процент възнаграждение за доболнична помощ бе 20, аз го увеличих на 40. Сега предвид кризата го намалявам с 10 процента и пред "Струма" заявявам, че тези хора ще продължат да получават по 30 процента, което не е малко. Не може на едно и също място за една и съща работа да се получават по близо две заплати. Недопустима е неравнопоставеността с лекарите и специалистите от другите отделения в болницата. Затегнах дисциплината, ще искам да има график, да се дават дежурства в рентгеновото отделение в събота и неделя, както и вечер, както е в другите болници.

Що се отнася за новото назначение, искам да заявя, че преди няколко дни постъпи молба за работа като рентгенолог от местен специалист от Петрич. Той не е назначен, само е подал молбата си. Това е стигнало до работещите в отделението и незнайно защо се стига до напрежение. Може би има лични интереси, но винаги има нужда от добри специалисти, още повече когато са местни, заключи болничният управител д-р Яков.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: