Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенти на ДАНС блокирани в къща на ходжа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:20 / 06.10.2010Коментари (0)298
© Blagoevgrad24.bg
Четирима служители на ДАНС заедно с двама полицаи от Гоце Делчев бяха блокирани повече от 6 часа в къщата на имама от благоевградското с. Лъжница Мохамед Камбер. Спецагентите влезли на обиск за изземване на ислямистка литература.

Акция на прокуратурата, ДАНС и МВР се проведе в областите Благоевград, Пазарджик и Смолян във връзка с разследване дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация "Уакъф ал Ислями", съобщиха от МВР. Направени са обиски, претърсвания и изземвания, открити са пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

"Оставете книгите и си ходете", викаха стотици жители на Лъжница, събрали се пред дома на Мохамед Камбер.

"Този път от ДАНС не разбиха вратата, както направиха с кмета на Гърмен Ахмед Башев преди време. Позвъниха ми в 6,30, представиха се и показаха заповед за обиск. Чух обвинения за връзки с терористични организации, които са абсолютно неверни", каза Камбер.

"Във връзка с образувано досъдебно производство са извършени претърсвания в района на Гоце Делчев и Разлог. Няма повдигнати обвинения и задържани", каза прокурор Весела Стоилова.

Обиски са правени в къщите на имамите в Плетена, Кочан и Аврамово. Там хората разбрали едва по обед според кмета на Кочан Румен Орачев.

След обиска в Лъжница агентите на ДАНС си тръгнали с 5 кашона с книги, дискове, компютър, лаптоп, документи за дарения и обучение в чужбина. През това време вече в селото се разчуло за акцията и пред къщата на Камбер започнали да се събират хора. Малко след 11 ч агентите се върнали в дома на имама, за да вземат още книги на арабски. Оказало се, че не могат да излязат навън. Пред портата вече се събрали стотици хора.

"Не ги държим като заложници, нека си ходят, да оставят книгите. Това са учебниците на човека", разгорещено заявиха жени. "Посягат ни на вярата."

Да укротят множеството пристигнаха кметът Байрам Разманов, бившият районен мюфтия Айдън Мохамед и областният председател на ДПС Ведат Хюсеин. Те уговаряха хората да пуснат органите на ДАНС да излязат от дома на имама. Около 16,30 ч хората започнаха да се разотиват, а служителите на ДАНС и полицията си тръгнаха.

Трима жители на Сърница и околни селища от планинския район на община Велинград са заподозрени като активни членове на "Уакъф ал Ислями", каза наблюдаващият прокурор в Пазарджик Недялка Попова. Активистите са завършили висши ислямски духовни училища в Медина. Не са задържани, защото престъплението, за което вероятно ще бъдат обвинени, предвижда до 3 г. затвор. Заради сравнително малкото наказание те не могат да бъдат задържани под стража, поясниха магистрати.

"В окръжната прокуратура в Пазарджик е образувано наказателно дело по чл. 109 от НК срещу неизвестен извършител за организиране и ръководене на група, която си е поставила за цел насилствено завладяване на властта в страната и сваляне на законно установения държавен строй", заяви говорителят Снежана Стоянова.

Бяха претърсени къщите на ходжата на Сърница Саид Мутлу и сириеца Моафак, който е дългогодишен зет в града. Мутлу е учил 7 г. в Саудитска Арабия. В Сърница се съмняват имамът им да членува в радикална организация. Моафак обаче преди години се свързваше с "Мюсюлмански братя".

В 3 общини в Смолянско бяха претърени жилища на заподозрени в съпричастност към нерегистрирания клон на ислямистката организация. Проверяван бе досегашният районен мюфтия Неджми Дъбов. Той нашумя това лято с акция мюсюлманките да се снимат забулени за лична карта. В къщата му в с. Борски дол има полицейско присъствие от 6 ч, потвърди кметът Недко Кулевски. Проверяван е и имамът на Рудозем Хайри Шерифов. "Дойдоха в 6,30 ч и ми взеха цялата литература, няма нещо незаконно", обясни Шерифов.

"Тази акция е провокирана от Живковия мюфтия Недим Генджев срещу тези, които са против връщането му", заяви и Шерифов. "Събрали сме се неорганизирано, може и още хора да дойдат, като разберат." Шерифов каза, че е проверяван и Байрям Ушев, проповедник към Районното мюфтийство.

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: