Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенти на ДАНС разпитват 200 окупатори на кметската сграда в Белица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:08 / 01.11.2011Коментари (0)395
©
Град Белица се вдигна на бунт срещу изборната победа на човека на ДПС и досегашен кмет Ибрахим Палев. Още през нощта, когато се разбра, че Палев само със 141 гласа преднина печели срещу Хасан Илан, беличани атакуваха офиса на ДПС, пише "Струма". Счупени са прозорци, има поражения и върху сградата на общината, където гневната тълпа счупи една витрина.

Общинският лидер на БСП Лазар Банков е отнесъл няколко шамара, разбра се, че той е окървавен, с разбит нос. Бунтът продължи цяла нощ, а в понеделник площадът пред общината осъмна с над 200 протестиращи, които окупираха сградата на кметството. Победилият в изборите Ибрахим Палев обаче не се появи и кметският кабинет цял ден остана празен.

В понеделник в Белица пристигнаха полицейски подкрепления от РПУ-Банско и от Разлог, агенти от ДАНС разпитваха протестиращите на площада. В Белица дойде и депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, загубилият кметската битка Хасан Илан също бе на площада и се опитваше да укроти гнева на протестиращите. В тълпата имаше и много роми, десетки шивачки също бяха на протеста.

Около обяд се разбра, че над 100 автомобила са се строили на изхода на с. Краище и под дирижирането на хора от ДПС са готови да тръгнат към Белица. Ако това се случи, ще стане страшно, коментираха политици. Разбра се, че кметът Ибрахим Палев също е в Краище и се опитва да спре ДПС активистите да не тръгват към Белица. За Краище заминаха и полицаи, за да предотвратят сблъсъка на двата лагера.

Според митингуващите в Белица, които часове наред скандираха "Хасан е нашият кмет" и "Стига толкова Палев", изборният резултат е бил манипулиран, избирателите в Краище са били заплашвани със саморазправа от привърженици на ДПС, а старият-нов кмет на селото Муса Мизур непрекъснато влизал в изборната секция и контролирал вота.

С разрязани гуми на три от автобусите си, паркирани в белишкото село Краище, осъмна бизнесменът Ибрахим Мозурски, който е известен привърженик на кмета на Белица Ибрахим Палев. Неизвестни буквално излели гнева си в изборния ден върху возилата на бизнесмена. Полицията почти през целия изборен ден бе на крак в издирване на разярени политически опоненти. Според служители на полицейското управление в Белица по време на изборите те са регистрирали над 30 сигнала за нарушения, в полицията са депозирани и 10 жалби за купуване и продаване на гласове.

Ибрахим Палев печели изборите с 51,10% срещу Хасан Илан, който е кандидат от коалиция "ЕВЕТ за Белица", включваща СДС, Обединени земеделци и Българска социалдемократическа партия.

Любопитното е, че в самия град Белица на балотажа за Хасан Илан гласуваха 1941 избиратели, срещу едва 250, подкрепили Палев. Въпреки това ДПС остава и първа политическа сила в местния Общински съвет. На тези избори Движението успя да вкара 9 съветници, ЕВЕТ ще има 3-ма представители в местния парламент, с по 2-ма са ГЕРБ и БСП, 1 влиза от коалицията "Единни за община Белица".

В селата също цялата власт е в ръцете на Доган. Там изборите бяха спечелени още на I тур със смазващо мнозинство на кандидатите на ДПС. В Бабяк Мустафа Бъсков получи 64,26%, в Дагоново Страхил Барабунов взе 84,1%, в Краище Муса Мизур ще управлява с 67,57% подкрепа, а в Горно Краище Бекир Бекир премаза опонентите си със 71,41%.

Бюлетината с кандидати за местната власт от ДПС в Белица вървеше с червената бюлетина на кандидат-президента Ивайло Калфин. За него на балотажа гласуваха 75,99% от избирателите на общината, срещу едва 24,01%, дали своя вот за Росен Плевнелиев от ГЕРБ.

Източник: Newsmaker






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: