Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агентите на ДС в ДАНС от Пиринско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:20 / 02.12.2010Коментари (0)1914
©
22-ма агенти на ДС от Югозападна България публикува вчера Комисията по досиетата в поредния списък, разкриващ принадлежност към тези структури сред служителите на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/. Проверката е обхванала 1440 председатели, зам. председатели и държавни служители в агенцията.

В Благоевградска област сред първите публикувани имена е това на бившия шеф на РПУ - Петрич Валери Бохоров, който бе пенсиониран тази пролет точно заради сътрудничеството му в ДС. Той е вербуван от о.р. Александър Арабаджиев на 15.06.1984 г., донасял е под псевдонима "агент Крум" и след 1987 г. е продължил сътрудничеството си като разузнавач.

Гл. експерт в ДАНС Аспарух Аспарухов от Сандански е вербуван от кап. Светослав Киров през 1987 г., бил е сътрудник на ДС под името "агент Пламен" и до момента не е снет от отчет. Валентин Николов от Симитли е бил щатен на ДС до 1988 г., когато е преназначен за ст. разузнавач. 52-годишната гоцеделчевка Дарина Трендафилова, колегата й от Петрич Димитър Янчев, Иван Чорбаджиев от Белица, Иван Янкуловски и Красимир Кърджалийски от Гоце Делчев, Марио Бучков от Якоруда и Никола Канелов от с. Огнянов са имали еднаква кариера в ДС - щатни сътрудници до 1986-1988 г., когато са преназначени за разузнавачи. Същия път са извървели още Николай Парапунов от Разлог и благоевградчанинът Христо Рачев.

С досиета в ДС от Кюстендилска област са били само 3-ма висши служители на агенцията, призвана да опазва сигурността на страната ни. Емил Петров от Дупница е работил на щат срещу заплащане до 1986 г., когато е преназначен за разузнавач. Йордан Стойчин от кюстендилското с. Раненци е бил щатен до 1979 г., а под псевдонима "агент Григоров" кюстендилецът Стефан Кадийски е бил вербуван за ДС през октомври 1987 г.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: