Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако не искате на море, ето ви много добра алтернатива с минерална вода
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:35 / 04.07.2024Коментари (0)425
©
Лято е и всички ваши приятели ви питат къде ще ходите на море. Вие обаче сте от онзи тип хора, които предпочитат да се излегнат спокойно до басейна върху удобен шезлонг и с книга в ръка, а не да се борите с пясъка, вълните, водораслите и медузите.

Да, не е нужно летните приключения край водата да включват винаги някой плаж. Днес ще ви дадем една идея за прекрасна и лесно достъпна дестинация - Сепарева баня. 

Сепарева баня се намира в Югозападна България, близо до Кюстендил. Разстоянието от София е едва около 70 км, а от Пловдив - 150 км.

Това китно градче се развива все повече и повече и може да ви предложи много, ако решите да се запътите натам със семейство и приятели през топлите месеци. Възможностите за настаняване са предимно в къщи за гости, като има и няколко хотела в центъра. 

Ето какво задължително трябва да изживеете там:

Гейзерът

В центъра на града се намира най-горещият гейзер в цяла континентална Европа. Минералната вода извира от дълбочина 73 метра и се издига на височина, която може да достигне цели 18 метра.

Тя има мирис на сероводород, а температурата е около 100-105 градуса. Притежава лечебни свойства, както и тази от останалите минерални извори в населеното място.

Ако днес гейзерът е най-голямата забележителност на Сапарева баня, то преди десетилетия се е използвал за ... варене на картофи. За първи път бликва при сондаж през 1957 г., а с годините вдъхновява и собственици на местни заведения да включат в менюто си специалитет "Гейзера", който представлява няколко вида месо на шиш.

Минерални басейни

Минералната вода е най-голямата ценност на Сапарева баня и именно тя превръща малкия град в добре позната туристическа дестинация за българи и чужденци. Независимо дали търсим лек за различни болежки, или просто искаме да сe поглезим и да релаксирамe, тук има нещо за всеки.

В града се намира санаториум, в който с минералната вода се лекуват заболявания на кожата, нервната система и опорно-двигателния апарат. Басейнът е достъпен за всички желаещи.

Насладете се на релакс във външните басейни (както с гореща минерална вода, така и с по-хладка - за плуване) и СПА центровете.

Вижте тук кои са най-големите ползи на минералната вода:

Паничище

Ако сте по-активни и спортни натури и обичате прородата, то Паничище, което е само на три километра от Сапарева баня, е идеално за вас. 

Градът е подходящ за посещение както през зимата, така и през топлите месеци. Тогава можете да си организирате и планински преход, който минава отново през Паничище и стига до Седемте рилски езера.

Още по темата: общо новини по темата: 429
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: