Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апаш обра къща 50 пъти, полицията вдигна ръце
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:50 / 21.10.2011Коментари (0)271
© Blagoevgrad24.bg
"Щом полицията и властта са безсилни и вдигат ръце от апашите, какво могат да направят хората, чиито къщи са обирани почти през ден. В селото имаме двама Василовци - истинска напаст са. Не се спират", гневят се в дупнишкото село Яхиново, където една къща бе обрана за 50-и път.

Само през последната седмица в двора на семейство Денкови, които живеят в София, е влизано два пъти. "Вместо ченгетата да арестуват крадеца, дето всички го знаят, те извикали тъща ми Цонка Костова (81 г.) да скрие железата, останали по двора, и случаят приключил. Да, ама апашът след две вечери пак се върнал. От полицията в Дупница казват, че нищо не може да се предприеме. Дори вече не ми вдигат телефона. А крадците взеха да разкулачват оградите и на съседни къщи, чиито собственици са в София", възмущава се Иван Денков (58 г.). Според него бедите им идвали от Васил Яков (41 г.), който живее непосредствено срещу къщата.

Кражби на почивки

Денков твърди, че съседът му на почивки изнасял бяла техника, мебели и строителни материали, купени от синовете му, които работят в Италия. През април тази година Яков и аверът му Васил Панев (30 г.) разбили стената под еркера на терасата, влезли в къщата и през сутерена изнесли пералня, печки, посуда.

Крадците бяха задържани, но още не са осъдени. "Предварителното разследване вече е приключило - до дни ще бъде внесен обвинителен акт", каза районният прокурор на Дупница Величка Шопова.

Това обаче не успокоява семейството от опосканата къща. Защото досега срещу Яков имало образувани 4 предварителни производства и той е още на свобода. През септември тази година дори го осъдили условно на 6 месеца.

Друга преписка е спряна от прокуратурата, защото не се намерили свидетели. "Е, как ще се решат да свидетелстват. Страх ги е хората. Тоя после ще ги запали", обясняват Денкови.

"Нашите правомощия са да ги задържим до 24 часа. След това ги предаваме на прокуратурата. Съдът обаче е органът, който може да ги осъди. Обикновено кражбите им са незначителни като стойност. Според вещите лица плячкосаното е за 50-60 лева, затова получават условна присъда и излизат на свобода. Какво можем да направим повече ние? Зная за проблемите на това семейство, постоянно ни звънят. Няма какво да разговаряме с тях. Иначе ситуацията в Яхиново е спокойна, няма сериозни престъпления, които да безпокоят жителите на селото", каза шефът на РПУв Дупница главен инспектор Борислав Динев.

Ченгета, които често след поредна кражба отивали до Яхиново, съветвали семейството да си монтира СОТ система за охрана. Денкови се съмняват, че и това ще помогне. Според районния прокурор Шопова нещата около този крадец "не трябва да се надуват и коментират". Още повече че предстои дело в съда срещу Яков.

Най-травмирана от набезите на апаша се оказва баба Цонка. Тя живее в друг квартал на селото, но всяка сутрин първата й работа е да прескочи до къщата на внуците гурбетчии и да види дали не е бил извършен пореден обир. По двора вече нищо не останало.

Страх за живота

"Тоя не се спира. Мислят го за психично болен и за ненормален, ама не е такъв. По едно време се изхитри - понеже затвориха пункта за старо желязо в Яхиново, увива ламарината в одеяло, качва се на влака и я носи да я предаде някъде в Дупница. В един ден изкарал 100 лева от скрап. Моите внуци се трепят по Италия да изкарат някое евро, а тоя опропастява всичко! Не се търпи повече това! Никога не съм си представяла, че на старини ще бера толкова мъки ден, и нощ", плаче баба Цонка.

Възрастната жена се плаши и за живота си. "Веднъж се засякох с Васил. Имаше нож. И ми каза: "Ей сега ще те заколя." После си тръгна", разказа ужасената баба Цонка.

Според кмета на Яхиново Павел Шаламанов Васил бил дребен обирджия, клошар, който краде, за да се прехранва. "Но не е лошо момче. Едва ли ще нападне някого с нож и да го нарани, не е въоръжен", опита се да успокои той.

Местни хора припомниха, че Васил работел няколко години в София във фирма за таксиметрови услуги. Но после заборчал и се пропил. Така се събрал с адаша си Васил Панев и започнали да крадат. На Панев дори му лепнали прякора Акациев, защото след един обир бил заловен от потърпевшите, които го вързали за акация.

След поредната кражба Иван Денков се заканва дори да поиска среща с премиера Бойко Борисов. Денков вече притежавал и мобилния номер на вътрешния министър Цветан Цветанов. "Минат ли изборите, ще му позвъня. Наели сме и столични адвокати. Написахме сигнали и жалби до всички инстанции, че и до парламента. Ще ги пратим и до европейски комисии в Брюксел и Страсбург. Дано пък от Европа да помогнат", не губят надежда членове на семейството.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: