Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Археолозите с калорифер заради строежа на "Струма"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 12.01.2012Коментари (0)172
© Blagoevgrad24.bg
Археолозите ще работят с калорифери, палатка и чадър, но строежът на магистрала "Струма" не трябва да се забавя, отсече премиерът Бойко Борисов при инспекция на изграждането на аутобана в района на село Делян. Ние сме 50 години назад и встрани и няма да променяме графика за строителството, уточни министър-председателят, който се запозна със строителството на лот 1 на автомагистралата - Долна Диканя - Дупница.

До края на юни археолозите обещаха да се справят с проучванията на находките в района, за да не спира строителството, като заявиха, че свършеното досега е героизъм.Работим, паралелно с това проучвате, каквото има ценно - дай боже да намерите, - отива в музеите или можем да направим един музей тук отстрани, обрисува перспективите премиерът.Сега копаем от двете страни, това тук остава, допълни Борисов, който видя на място разкрития от тракийски некропол.

Анета Бакъмска от Историческия музей в Перник пък обясни, че когато пръстта е по-твърда от керамиката, не може да се работи. Ще ви я подгреем, ще докараме калорифери тук. 22 години, да не говорим 40 преди това, не е пипано и днес му е дошло времето. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че хладно ви било, отвърна Борисов.Строителите от своя страна заявиха, че няма да променят графика, и дори обещаха палатка на археолозите. Премиерът добави, че ако е необходимо, регионалният министър Лиляна Павлова "ще идва и ще държи чадър".

През февруари може да има осветление на естакадата край Драгичево от новата магистрала "Люлин", каза премиерът Бойко Борисов при проверката на строителните работи на лот 1 на магистрала "Струма". Премиерът и регионалният министър заявиха, че където има бавене, обикновено става въпрос за обжалване от фирми участници. Такива са законите. Осветленията на пернишкия мост на естакадата го обжалват три месеца.

Лот 4 също вече се придвижва - имаше дълго време жалби, но вече приключват процедурите и март месец сключваме договор и започват веднага да строят каза регионалният министър Лиляна Павлова. Тя добави, че цените за отчуждаване на земи са над средните за региона.Тези пари, които ги искат за обезщетения, са от всички нас и докато ни задавате въпроса дали ще платим още за отчуждителни процедури, сами ще стигнете до отговора, каза премиерът Бойко Борисов.

Както писа "Монитор", на заседание на кабинета неотдавна министри се оплакали на премиера, че археолози спъват изграждането на магистралите "Хемус" и "Струма". При инспекция на аутобана, който трябва да свърже столицата с Варна, преди дни Борисов се зарече, че ако трябва, "ще се изместят няколко камъка и ще се направи музей" край магистралата, но работата по доизграждането й няма да спре. .

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: