Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Авария източи резервоарите на бобовдолски села
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:20 / 25.09.2010Коментари (0)193
© Blagoevgrad24.bg
Авария на така наречения "рилски водопровод" източи до дъно резервоарите за питейна вода на няколко бобовдолски села. Долистово, в което живеят около 300 души, проблеми с водата има вече от почти месец, но за първи път днес селото отпи спасителна глътка от изпратена от "Кюстендилска вода" водоноска. И то след усилена кореспонденция между кмета на миньорската община Грети Алексова и дружеството. По спешност днес."От 28 август започнаха проблемите с водата. От тази дата до днес сме имали нормално водоподаване едва в шест дни. Тръбите са на по 40 г. и непрекъснато има аварии. Купищата пръст от ремонтите са навсякъде по улиците. На всеки 100 метра има по три дупки. Да не говорим, че тръбите трябва да бъдат сменени изцяло. Не само че заради авариите се губи питейна вода, но те са етернитови. Опасни са и забранени в цяла Европа", казва Огнян Лазаров и се тюхка, че след 16 г. живот в Милано вдигнал къща и вила в селото.

"Страшни удобства направих, а сега не мога да се изкъпя и изпера. Какво ми трябваше да се връщам", ядосва се Лазаров и бърза да нареди на тротоара пред улицата туби и бидони в очакване на водоноската. По-възрастните казват, че винаги лятото е имало проблеми с водата, но такъв драстичен режим никога досега не е имало. "Не знам каква е тази наглост да ни взимат по 1,72 лв. за кубик, като и водопроводът, и водохващането са изградени от хората на селото. Водата пък си идва на самотек от планината. Нито ток се ползва, нито нищо. Самите резервоари са ужасно мръсни и не се охраняват. "Кюстендилска вода" и за това не дава пари", недоволства възрастна жена.

Млада майка на две деца чакаше водоноската с подредените в двора бидони, туби и шишета и не можеше да си обясни защо, след като има такива проблеми, хората били принудени да плащат и стари платени сметки. "Знаете ли как се гледат две деца без вода цял месец. Голямото е на три години, а малкото на година и половина. Всеки ден трябва да пера на ръка, да мъкна вода и да ги къпя като в Средновековието. А на всичко отгоре преди около четири месеца бяхме принудени да платим отново стари сметки", посочва тя друг проблем. Лазаров пък уточнява, че по информация на хората това се наложило, защото предишното дружество не си било отчело документите пред новото както трябва.

"Има хора от селото, които броиха по 4000 лв. за 10 години назад. Най-скромните суми бяха по 40-50 лв., а само след няколко месеца ни спряха водата, защото не се правят никакви инвестиции. Само пари ни търсят", ядосва се още той. Младата майка Димитрина Стоимирова добавя, че инкасаторка на "Кюстендилска вода" не отчита редовно водомерите, а събира пари по свое усмотрение."В село Шатрово е същото. И в Големо и Мало село трябва да е така, но там не искат да им спрат водата изцяло, защото ги е страх, че хората ще се надигнат, а са повече от нас. Затова ще се мъчим", заключава тя. По думите на местния кмет Петранка Толева днес е станала още една авария на водопровода, която допълнително усложнява ситуацията. "Така ще живеем в неизвестност. И без това ни каза да чакаме дъжда", каза Толева.

Източник: dennews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: