Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банско иска втори лифт и още писти!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:10 / 11.12.2010Коментари (0)408
© Blagoevgrad24.bg
Построяване възможно най-бързо на втора кабинкова линия и нови писти в ски зоната поискаха банскалии. Тяхното желание бе подкрепено от елита на града, подкрепен от депутата от ГЕРБ Георги Икономов, БФски, Алианц за популяризиране и развитие на туризма в Банско и концесионерът на ски зоната "Юлен".

Днес се откри ски-сезонът в Банско. Повече от 2 часа продължи дискусията посветена на мястото на Банско на международната туристическа карта. "Построяването на нова кабина и писти в ски зоната е бъдещето на региона, защото с това е свързан поминъка на хората в Банско, заяви президентът на БФСки Цеко Минев.

Имаме идеални дадености да сме държава с развит зимен туризъм, а не правим нищо. Натура 2000 позволява да се правят зоните за спорт при определени правила, а не ги забранява, както се опитват да ни лъжат". Той даде за пример 12 курорта в Доломитите, които са в защитени от ЮНЕСКО зони, но в тях в последните години са построени над 100 км нови писти, за да могат хората там да живеят от туризъм. Кметът Александър Краваров разкри, че в момента в града няма нито един незаконно играден обект.

"През 1990 г в Банско никой не мислеше за строителство, а само как да оцелее. Ние обаче имахме късмет, че попаднахме на инвеститор като Юлен, който направи от Банско един от водещите европейски зимни центрове. Преди 10 години бюджетът на община Банско бе под 2 млн. лв, а сега благодарение на многото инвестиции и развитието му като водещ зимен курорт достигна 34,5 млн. лева, допълни кметът.

Когато се разбра, че ще се строи първата кабинка цената на земята скочи от 5 долара на 200 евро. Няма нито една законова пречка да бъде променен плана за управление на план Пирин и то веднага".

Според Краваров няма основание да се твърди, че Банско е презастроено, защото не са вдигани 20-етажни сгради.

"Благодарение на политиката на общината и инвеститора "Юлен" безработицата в града падна от 30% на 5, а в съседните селища Белица и Якоруда от 70 на 10%, допълни кмета. "Имаме средства и план за построяването на втора кабина и развитие на ски зоната в района на писта Църна могила, но сега трябва политическа воля, за промяна на плана на управление на Пирин, за да се случи всичко това, каза Боян Мариянов, шеф на "Юлен".

Архитектът на зоната Емил Леков разясни, че от общата територия на парка само 2,5% е мястото за спорт заето в момента, а световната практика за строителство на зони за спорт в защитените територии позволява достигане до 12%.

Легендарната биатлонистка и шефка на туристическата асоциация Ирина Никулчина заяви, че ако писта Църна могила бъде направена по-скоро, там ще отидат да карат сноубордистите и екстремните скиори и няма да има инциденти по пистите в зоната. Депутатът Георги Икономов заяви, че решението за втората кабина и новите писти в зоната е нужно за целия регион.

"Преди седмица водихме разговор с премиера по този проблем и се надявам скоро да стартира поне процедурата за реализирането на проекта", каза Икономов. "Банско е най-добрият пример за курорт, който е не само за масовия турист, а и за ценители, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. - Ако при спазването на всички изисквания ски зоната може да се разшири, според мен тя трябва да се разшири. Ще е чудесно, ако може да се намери бързо решение за изграждане на втора кабинка".

Източник: standartnews.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: