Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бетонират Семково напук на закона
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:55 / 28.04.2010Коментари (0)219
От миналото лято в курорта Семково е вдигнато ново вилно селище с масивни хотели и хладни механи. Как, при положение че земята е държавен горски фонд, по закон всякакви строежи са абсолютно забранени? Как ли? Ами - напук на закона. Намират се вратички, правят се тарикатлъци, затварят се очи. Тъй че с пълна сила да избуи песимизмът - законът не е за всички.

А чрез умишлено поддържан хаос около статута на земята се подготвя продажбата на курорта под масата,установи проверка на "Труд".

"За 2008 и 2009 г. не са изключвани площи от горския фонд в Държавно горско стопанство "Белица", отговори в писмо до "Труд" директорът на Агенцията по горите към министерството на земеделието инж. Бисер Дачев.

В Семково и сега действа план за регулация и застрояване (ПРЗ), приет още от 1980 г. Той обаче се ограничава в сегашните постройки, като земята си остава изцяло горски фонд. Тази стара рамка сега души развитието на курорта и са правени два опита за приемане на нов ПРЗ. Но все неуспешни. Защо ли? Дали някой няма изгода Семково да е без застроителен план?

"Да, има изготвен експериментален ПРЗ на Семково, одобрен през 2004 г. от Националния експертен съвет, в който участва министерството на регионалното развитие. Но изготвената тогава екооценка не бе приета от РИОСВ-Благоевград", обясни инж. Радка Кутина от техническата служба на община Белица.

От РИОСВ-Благоевград обаче твърдят, че никакво искане за оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на Семково не било изпращано до тях от 2004 г. до днес. Последното ОВОС от 1999 г. било отхвърлено с екологични препоръки. Дали пък умишлено не е бил пратен проект за ПРЗ, който да не отговаря на екоизискванията и да бъде върнат?

"Оттогава община Белица не ни е уведомявала за готвен подробно-устройствен план и инвестиционни намерения в Семково", обясни Снежина Кръстева от РИОСВ-Благоевград. Така 11-а година хем курортът си няма план, хем община Белица си има желязно оправдание за това. Скритата цел е проста: Семково да се застрои, но по "втория начин". Първо да се извади от горския фонд чрез заменка с друга гора, която е общинска. Тогава ще настъпи раят за главния архитект на общината. С подписа му ще се регулират имоти в курорта и ще се продават на воля. Защото няма да има ПРЗ, който да го ограничава.

Операцията по изваждане на Семково от горския фонд стартира с Решение 682 на Районен съд-Разлог от 1 август 2005 г. С него се приема иска на община Белица да й се върнат 23 000 дка гори. А те са били със статут на т. нар. балталъци, раздавани през 1925 г. за ползване на бедни семейства. Няма кой да оспори съдебното решение, защото тогавашният шеф на горското в Белица също копнеел да си вдигне палат на Семково.

"В Закона за горите изрично пише, че балталъци не се връщат", разбулва гешефта новият шеф на горското в Белица Георги Генев.

Втората фаза на операцията - заменката на общинска гора със земята на Семково, обаче пропада, защото шефът на горското е сменен след изборите през юли м.г. Министерството на земеделието и горите вече не е на ДПС, а новият горски, Георги Генев, е против заменката.

Въпреки засечката някои по-нетърпеливи инвеститори вдигнаха ново вилно селище "Света гора" в Семково. Управителката му е съпруга на Владимир Мишев-Миро, шеф в известната бинго верига "Елит". Златко Баретата беше в управата й до 2004 г., когато бе заличен с решение на Софийски градски съд. Сега арестуваният бивш командос държи компанията "Голд груп", чрез която е свързан с бинго веригата. Сестра му Меглена също е с интереси в новото вилно селище. Тя е управител на фирми, близки до бинго "Елит".

В Държавен горски фонд се позволява само ремонт на съществуващи сгради. Затова част от "Света гора" е изградена на мястото на стари бунгала. Една двуетажна вила даже е чучната там, където години наред е бил паркиран... фургон!? Уж фургонът след ремонта сам е еволюирал до лъскава прогимназия.

Странно обаче сайтът на вилното селище "Света гора" в интернет показва само вехтите бунгала. Защо е тази скромност? Като ще се инвестира в планински курорт, си има ясна процедура по изключване на терен от горския фонд, който се урегулира и после може да се строят хотели, спа центрове... Но в Белица май някои не щат бизнес на светло.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: