Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Биха шута на кметица заради частен бизнес
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:34 / 24.02.2010Коментари (0)243
© Blagoevgrad24.bg
В нарушение на Закона за местната власт кметицата на село Годлево, община Разлог, върти бизнес с частна мандра от години, на нейно име се води фирма, сигналът е депозиран до градоначалника инж. Красимир Герчев. Скандалът разтресе вчера общинската администрация в Разлог и стана тема -1 сред служителите й. Проверка във фирмения регистър показа, че на името на Радка Бележкова се води фирма "Векир-Радка Бележкова". Тя е функционираща и тъй като е едноличен търговец, 100% от собственистта й е на името на селската управничка.

Категоричната забрана на чл. 41, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е кметовете и техните заместници да ръководят политически партии и структури, да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. Справка към 23.02.2010 г. в Агенцията по вписванията показва, че фирма ЕТ "Векир-Радка Бележкова е с адрес област Благоевград, община Разлог, с. Годлево, с ЕИК 101050391, и има обявен предмет на дейност покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, обработен или преработен вид, търговия със стоки, собствено производство, изкупуване, преработка и реализация на селскостопанска и животинска продукция, диворастящи плодове и билки, гъби, мед и пчелни продукти и др. Като основна дейност по НКИД е посочена производство на мляко и млечни продукти, а като физическо лице-търговец е вписано Радка Николова Бележкова.

Странно е, че собственикът на фирма "Векир" Бележкова е кмет на с. Годлево трети мандат и въпреки това нарушението на закона не е забелязано и отстранено. Окръжна прокуратура - Благоевград би трябвало да се самосезира и да назначи проверка по жалбата в Общинска администрация - Разлог, коментираха юристи. Ако не се постъпи според нормативния акт, кметицата Радка Бележкова може да бъде подведена под наказателна отговорност за нарушение на чл. 313 от Наказателния кодекс - за подаване на данни с невярно съдържание в официален документ. Очаква се държавното обвинение да изиска актуалното състояние на фирмата на Радка Бележкова ЕТ "Векир" от Окръжен съд - Благоевград и данъчните декларации за установяване дали е извършвала търговска дейност.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев е наредил да му се представят документи, доказващи дали Р. Бележкова участва в действаща частна фирма. Всеки носи лична отговорност пред закона, ако излезе вярно изнесеното в жалбата и се установи, че Бележкова е излъгала или е предоставила невярна информация, трябва да бъде приложен законът, който е еднакъв за всички, категоричен бе инж. Герчев.

Още преди 8 години със съдействието на царски депутати съпругът на кметицата Р. Бележкова - Велчо, получава 100 000 лв. безлихвен заем и става фермер. С парите В. Бележков се наема да прави екологосъобразно жинотвовъдно стопанство, което се води на името на жена му-кметица. Според местните жители Р. Бележкова успешно съвместява от години бизнеса и властта, притиска млекопроизводителите с ниски изкупни цени за кравето и овчето мляко, предвид липсата на конкуренция и доминиращото си положение.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: