Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Битката на инженерите за Петрич
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:30 / 25.10.2011Коментари (0)1135
24 души не достигнаха на ексмитничар №1 М. Минев да вкара жена си Величка, "Атака" се сгромоляса, ГЕРБ с най-много съветници - 7, съобщава в. "Струма".

С аванс от 3664 гласа независимият кандидат за кмет на община Петрич инж. Вельо Илиев и кандидатът на ГЕРБ инж. Димитър Танев отиват на балотаж в спор за кметския стол в южния град. Вчера председателят на Общинската избирателна комисия адвокат Иво Стефанов огласи окончателните резултати от вота от първия тур:

Вельо Илиев получава 11 917 гласа, Димитър Танев - 8253, кандидатът на БСП Борислав Коларов - 3704, Деян Велев от "Атака" - 519, Ана Богданова от РЗС - 1291, д-р Кирил Циканделов от "Зелена партия" - 442, Благой Калъпсъзов от ВМРО-НИЕ - 1227.

От 48 799 избиратели 29 120 упражниха правото си на вот. 444 е броят на бюлетините не по установения образец, 178 са с вписани в тях специални символи, в 807 вотът за кмет не е отразен с хикс или със син химикал, в 293 е отразен вот за повече от двама и 451 е броят на бюлетините, които не съдържат два печата на съответната секционна избирателна комисия, както се изисква от закона. Общо броят на недействителните гласове за кмет на общината е 1767, а на действителните - 27 353.

В седем села, в които имаше избор за местен кмет, няма да има балотаж. От първи тур са преизбрани предишните кметове на село Кърналово - Стоян Бойчев, на Рупите - Георги Атанасов, Кулата - Димитър Манолев, Михнево - Живко Ласков, Долна Рибница - Стефан Златинов, Старчево - Георги Кузманов, и Самуилово - Кирил Стоянов. Идната неделя балотаж ще има в 13 петрички села. Най-интересни ще са в най-голямото - Първомай, и във второто по големина - Коларово. В Първомай сегашният кмет Методи Попов от ВМРО-НИЕ ще се състезава с кандидата на ГЕРБ Ивайло Попов, който води със 110 гласа.

В Коларово досегашният кмет Димитър Капитанов отива на балотаж с кандидата на БЗНС Атанас Гошев, който е с над 120 гласа предимство. В с. Беласица дългогодишния кмет Димитър Казалиев от БЗНС отива на балотаж с Велик Филчев от ГЕРБ. В село Яворница досегашният управник Благой Драмджиев, кандидат на ГЕРБ, ще се изправи срещу независимия Стефан Вангелов. Старият кмет на Ключ Христо Марков от СДС ще се състезава с Георги Гецев от ГЕРБ. В Скрът досегашната кметица Надка Райчева от ГЕРБ излиза на балотаж с кандидата на БЗНС Асен Пандев. В Габрене старият кмет Панде Марков ще се изправи срещу Евтим Николов от ВМРО-НИЕ.

В Марикостиново Васил Попстоянов от "Гергьовден" ще се бори с кандидата на ГЕРБ Иван Сотиров. В Генерал Тодоров на балотаж са Васил Митов от СДС и Добри Мавриков от ГЕРБ. В село Тополница досегашният управник Любен Маринополски от "Атака" влиза в схватка с Трайчо Джуров - независим. Николай Въчков, досегашен кмет на село Струмешница от СДС, ще се бори с Никола Дзаков от БСП. В село Дрангово досегашният съветник от ВМРО-НИЕ Славчо Чакалов ще се състезава с Ангел Балтаджиев от Българска социалдемокрация.

Любопитна е ситуацията в село Кавракирово, където на балотаж отиват трима кандидати - Александър Треновски от ГЕРБ, Валери Ангушев - от ВМРО-НИЕ, и Бисер Танушев от Коалиция "Гергьовден"-НДСВ. Любопитното е, че на първия тур Треновски е с около 400 гласа, а Танушев и Ангушев имат по 177 гласа.

Действителните гласове за избора на общински съветници са 27 182, недействителните - 1956. Новият Общински съвет на Петрич се състои от 11 партии и коалиции, местният парламент от предишния мандат бе от 13. Най-много гласове за общински съветници спечели ГЕРБ - 4808 гласа, и местни депутати стават Димитър Танев, Велко Велев, Петър Йовчев, Веселин Бисерински, Димитър Бръчков, Надя Изгоренкова и Стоил Топалов.

С 1963 гласа БСП вкарва трима съветници - Борислав Коларов, който бе и кандидат за кмет, Димитър Капитанов и Христо Малчев. Български земеделски народен съюз спечели 1351 гласа и двама съветници - д-р Илия Янкулов и агронома Илия Пашов. От РЗС, за който гласуваха 1076 избиратели, съветник е хирургът д-р Христо Френгов. Партия Българска социалдемокрация е втора сила в местния парламент с 3854 гласа и има шестима съветници - Розалин Хаджиев, Елвира Юзирова, Пламен Чолаков, Борис Липушлиев, Илиан Ушев и Евгени Петров. Коалиция "Гергьовден"-НДСВ с 2631 гласа е с 4 места в ОбС и е трета политическа сила със съветниците Христо Георгиев, Иван Костов, д-р Валери Голчев и Антония Мантарлиева.

Коалиция СДС-ВМРО с 1799 гласа вкарва трима съветници - Васил Божанин, Силвия Пърцева и Стоян Николов. Партия ЛИДЕР с 853 гласа е с един съветник - футболният съдия Росен Стоянов. Коалиция БОП, разшифроваща се като "Бъдеще за община Петрич", в която влизат ДПС и Българска социалдемократическа партия, с 881 гласа е с един съветник - собственикът на комплекс "Комитите" до Чучулигово Марин Китанов. Обединените земеделци с 1996 гласа са с трима съветници - Георги Ичконов, Георги Зарков и Борислав Марков. ВМРО-НИЕ с 1139 гласа има двама съветници - Благой Калъпсъзов и Славчо Чакалов.

Прагът за влизане в Общински съвет - Петрич тази година е 823 гласа. Изненадващо в новия Общински съвет не влязоха "Атака", която имаше двама съветници, но сега спечели само 436 гласа. Ексмитничарят Марио Минев в новия мандат също няма да има листа съветници, на която да разчита. Политическа партия "Другата България", водач на листата на която бе съпругата му Величка Минева, е със 796 гласа, с 24 по-малко от квотата.

В миналия Общински съвет Минева бе съветник от Съюз на българските комунисти заедно с Филип Ангелов, който този път беше водач на листата на ДРОМ и също няма да влезе в новия Общински съвет. Любопитното е, че по традиция в село Габрене гласуването продължи до късно, последните гласоподаватели си тръгнаха след 22 часа.

В изборната нощ в щабовете вместо очакваните емоции на радост или "ближене на рани" кипеше делова дейност по преброяването. Вторият в изборното класиране Димитър Танев и третият Борислав Коларов, всеки в своите офиси, лично приемаха резултатите от секциите по телефона.

В щаба на независимия кандидат инж. Вельо Илиев резултатите приемаше председателят на инициативния комитет, който го издигна, д-р Митко Циканделов.

Вчера председателят на Общинската избирателна комисия адвокат Иво Стефанов бе лаконичен: Изборите преминаха в нормален тон, нямаше закононарушения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: