Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Британците от Банско платили чужд кредит
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:25 / 26.03.2010Коментари (0)486
© Blagoevgrad24.bg
Преди 6 г. строителството в Банско е в разгара си. Земята се продава евтино, англичани купуват масово жилища, печалбата е огромна. Ренета Качъшка и Надя Събева решават също да спечелят. Ренета живее от 15 г. в Англия, има фирма за недвижими имоти "Рокарч истейтс". С Надя регистрират тук фирма "Четири сезона RN", купуват 5 дка в местността Св. Иван.

Ренета започва да продава "на зелено" жилища в Англия, праща парите на Надя, а тя движи строителството на комплекса "Клуб Сезони" със 107 апартамента, фитнес, СПА, ресторант, конферентна зала. Качъшка успява да продаде 78 апартамента по 1200 евро за кв. м.

"През 2007 г. взехме 1 млн. евро заем от банка срещу ипотека на целия обект. Закъсахме с вноските и се наложи предоговаряне. Впоследствие върнахме около 720 хил. и останаха 375 хил. евро. Междувременно усетих, че нещо с фирмата ни в България не върви. Надя започна да се крие", разказва Ренета Качъшка. През август 2008 г. обектът получава акт 16. През пролетта на м.г. Ренета прави опит да продаде още един от останалите 29 апартамента.

Оказва се обаче, че те са продадени зедно със СПА центъра, ресторанта и конферентната зала - с три нотариални акта на пловдивската фирма "Зеком" с управители Роман Романов и Емил Цеков. "Цената беше смешна - по 135 евро на квадрат. Разбрах, че е скалъпен договор за "консултантски услуги" със "Зеком". Той ми даде основание да заведа дело за нищожност на сделките по прехвърлянето. Графологична експертиза установи, че подписът ми е фалшифициран", допълва Ренета.

През есента на 2008 г. тя обяснява на англичаните, че има проблем. Тогава чужденците регистрират фирма, в която стават акционери и събират 420 хил. евро, за да върнат кредита. Налага се процедурата суброгация - без съгласието на банката да влезеш в правото на кредитор и да откупиш дълга. 75-те собственици на апартаменти решават обаче 29-те жилища на "Зеком" в хотела да останат в ипотеката.

Междувременно "Клуб Сезони" вече има акт 16 и а англичаните получават нотариалните си актове. Романов предложил негова фирма да охранява обекта, но чужденците отказали заради високата такса.

Въпреки това ключовете за апартаментите прибира Романов. Просто строителят не знаел за споровете между инвеститорите и му ги дал.

Английските собственици идват няколко пъти, но охраната не ги пуска в жилищата им. Пол и Шарън Хасъл дори подават жалба в прокуратурата в Разлог срещу Романов за самоуправство. Преписката обаче е прекратена, защото нямало данни за нарушение.

"Единствената спорна собственост е тази на "Зеком". И парадоксът е, че именно "Зеком" поставя условия за достъп до целия обект", обясни адвокат Ясен Махлелиев.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: