Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цената на памука расте, дрехите поскъпват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:20 / 16.02.2011Коментари (0)274
©
Задава се поскъпване и на дрехите, прогнозират производителите. Причината - цената на памука е рекордно висока от 150 години насам, заради лошата реколта.

Прогнозите са, че дрехите ще поскъпнат с между 10 и 15 на сто. От кога обаче производителите не могат да кажат, защото не е ясно кой какви количества материали държи на склад. Все пак казват, че не се очаква това да стане скоро, защото първоначално производителите на платове ще се опитат да поемат разликата в цената за тяхна сметка. Иначе в момента родните производители твърдят, че купуват олекотените памучни тъкани на цени от 4-5 лева за метър, а по-тежкия памук за 10-12 лева. Но тенденцията е тези цени да вървят нагоре.

Поскъпване се очаква, както при летните, така и при зимните колекции, защото дори в плетивата има памучни нишки. Конците и подлепващите материали, които се ползват при производството на облеклата, също съдържат памук, което от своя страна влияние на цените.

"Не повече от 10% ще е поскъпването на облеклата и то повече в дрехите, които съдържат по-голямо количество памук", прогнозира Константин Томов, мениджър в компания производител на облекло .

В счетоводството на шивашка фабрика в Благоевград по-високите цени на памука вече се усещат. Последните материали са купени 40 на сто по-скъпо.

"Оттука нататък остава другият вариант - да започнем да произвеждаме с по-евтина прежда. Ще има памук в нея, но колко ще е памука и колко ще е другото, не се знае", коментира Васил Кутинов, производител на чорапи. По магазините също усещат поскъпването на памука. И въпреки това потребители твърдят, че няма да спрат да купуват дрехи.
Традиционно внасяме памук от Китай и Пакистан, където през изминалата година реколтата от памук се оказа особено слаба. Индия пък силно ограничи износа си напоследък.

Дали и кога дрехите ще поевтинеят зависи от това каква ще бъде следващата реколта от памук - дали тя е ще е добра или лоша. Ако има свръхпроизводство и добри добиви това може да върне дрехите на старите им цени, но дали това ще стане и кога е твърде рано да се прогнозира.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: