Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Церемония по връчване на Националната награда за скулптура "Иван Лазаров"
Автор: Венцислав Илчев 17:12 / 01.11.2023Коментари (0)305
Националната награда за скулптура "Иван Лазаров" беше връчена на тържествена церемония в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. В галерията присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, изпълняващият временно длъжността кмет на Община Кюстендил Светослав Василев, представители на културни институти, творци.

"Радвам се, че връчването на наградата се случва в Кюстендил. Това става възможно благодарение на подкрепата от страна на Община Кюстендил. Статутът на наградата беше правен доста продължително време. Едно от заложените неща е това да бъде възвръщане на наградата, а не откриване на нова такава. Второто нещо е, че екипът се опита да я адаптира към съвремието ни – да се включват жанрове от пластичните изкуства, без класическо ограничение. Третото нещо е наградата да не бъде връчвана само на доказани автори, а да бъде една препратка към новото поколение“, обясни директорът на кюстендилската галерия Валентин Господинов.

Програмата започна с откриването на изложба на миналогодишния лауреат - Ивайло Аврамов. В незавършената част на кюстендилската галерия е експонирана неговата изложба "Опори“. Беше посочено, че произведението е специфично свързано със средата, в която е изградено – първата зала в новото, незавършено архитектурно пространство.

По повод Деня на народните будители кюстендилецът Симеон Кирков поздрави присъстващите с изпълнение на цигулка – соната на Бах. 

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов изреди номинираните за тазгодишната награда. Това са: Крум Дамянов за изложбата "Скулптура и процес", представена в галерията "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил; Павел Койчев за изложбата "Homo sapiens – възпоменания", представена в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници; Борис Гондов за изложбата "Скулптура и рисунки" в галерия "Сан Стефано"; Павлин Радевски за изложбите "Див градеж" в галерия "Хартаи "Време за разпад" в галерия "+359"; Пламен Аврамов за участието си в изложбите "Скулптура и рисунка" в Художествения музей "Георги Велчев" и в галерия "8" във Варна.

Носител на Националната награда за скулптура за 2023 година стана академик Крум Дамянов. "Благодаря от все сърце. Много навреме има тази награда. Обикновено човек като се отдалечи от рождената си дата, като години, сещането за него става все по-рядко. Това което се случва в момента, между мен и вас – много благодаря“, каза Академик Крум Дамянов. Отличеният получи специално изработена статуетка и парична награда на стойност 9 000 лева.

Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година, възродена през 2023 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: