Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черешовата война в Кюстендилско започна!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:35 / 09.06.2011Коментари (0)275
Войната за черешите в Кюстендилско започна. От едната страна са стопаните, а от другата - крадците, които влизат по тъмно, чупят клони и опустошават черешовите дръвчета. Държавата е впрегнала цялата си мощ, за да опази овошките, които хранят 30 села и дават поминък на много хора в района.

От седмица кюстендилският край е като под обсада. По селата има контролно-пропускателни пунктове и през тях се минава като през граница - полицията спира всяка кола и каруца за проверка. Хора без документи за самоличност се връщат или глобяват.

Местните знаят, че това са само част от драконовите мерки за опазването на реколтата от набези на крадци.

На първия пост срещу крадците стоят патрули от полицаи и граничари, които искат документ за всяка череша. За да няма съмнителни хора из полето, всеки собственик на черешов масив трябва да спазва правилата.

За първи път тази година в охраната ще се ползва и техника, пригодена за опазване на държавната граница. Освен полицейски патрули, из нивите ще обикалят и граничари, оборудвани със специални камери с режими за дневно и нощно наблюдение.

Термовизьорите ще влязат в черешовата война след десетина дни, когато кампанията навлезе в разгара си и започне беритбата на най-сладката кюстендилска череша. Модерният апарат много пъти е помагал на граничарите, а голямото му предимство е, че с него могат да се правят снимки и записи. Така нито един крадец няма да остане в анонимност.

Стреснати от респектиращото полицейско присъствие обаче, набезите драстично са намалели, признават стопаните. Въпреки всичко, ромите продължават да крадат от градините по малко, но редовно. Така жителите на квартал "Изток" си изкарват по 20-тина лева надница, ако успеят да продадат откраднатите череши. Влизат на групи в градините, за да стреснат берачите.

За да са спокойни берачите на череши, полицейски патрули обикалят по график градините.

Обсадата в Кюстендилско ще продължи още 40 дни, докато се берат черешите. Те се прибират от полето по график и с полицейски час - от 6.00 до 20.00 часа вечерта. Всеки, спипан в градините, след това ще се проверява за кражби.

От МВР гарантират, че няма да има силов натиск при изкупуването на сладкия плод.

Засега обаче земеделците не са доволни от опитите на властта да извади на светло бизнеса с черешите в района. Хората твърдят, че изкупната цена е унизително ниска и неизгодна за тях.

Мнозина дребни производители намират начин да спазарят или превозят реколтата до големите градове и да я продадат на сносна цена. За другите остава надеждата да продадат нещо на магистралата, където вместо по 55 стотинки, ще изтъргуват плода по два лева за килограм. Защото черешовата война с крадците може да е наполовина спечелена, но битката за пазар и прилична изкупна цена всеки си води сам...


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: