Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чиновничка християнка осъди ДПС- кмета Ахмед Башев за дискриминация
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:05 / 05.08.2010Коментари (0)183
©
Глобиха 500 лв. човека на ДПС, уволнил служителите си С. Мавродиева и В. Кесимов за отказ да опростят 400 лв. данъци на неговия приятел Шамшадин Гюльов.


Християнка осъди кмета на Гърмен Ахмед Башев за дискриминация в собствената й родина. Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ наложи на Башев глоба от 500 лв. и го задължи занапред да се въздържа от действия, които нарушават Закона за защита от дискриминация /ЗЗД/.

Българката, спечелила безпрецедентното за България дело срещу управник от ДПС, е служителката в отдел "Собствени приходи" на община Гърмен Силвия Мавродиева. Заедно с колегата й Валери Кесимов тя влязла в остър конфликт с работодателя им Ахмед Башев заради отказа им да опростят данъчно задължение от 400 лева на приятеля му Шамшадин Гюльов от с. Рибново. Гюльов дължал сумата за данък на колата си.

Според обясненията, дадени от двамата пред Комисията за защита от дискриминация, Гюльов пристигнал в отдела им с молба да му бъде премахнат данъкът, тъй като през 2006 г. дал лекия си автомобил "за разкомплектоване". Като доказателство той приложил удостоверение от Вторични суровини. Показал и молба да му се опрости данъкът, адресирана до кмета на общината, която Башев бил резюлирал с "да".

Мавродиева и Кесимов уведомили кмета, че за прекратяване на регистрация на МПС лицето трябва да представи удостоверение от КАТ съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата и Наредба -1-45 от 2000 г., да изчисти данъчните си задължения за въпросното МПС и едва след това то може да бъде заличено в общината. Кметът Башев обаче заяви, че това не го интересува, и настоява да бъдат премахнати данъчните задължения на лицето за въпросния автомобил.

Мавродиева и Кесимов отказват да изпълнят разпореждането на Башев,тъй като е незаконно, и кметът задейства репресивната административна машина. Той решава, че отказът на двамата му подчинени е нарушение на трудовата дисциплина, и им налага дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение". Несъгласни с наказанието, те подават жалба в Районен съд - Гоце Делчев с искане то да бъде отменено и това окончателно вбесява Башев. Ядосан, той ги привиква в кабинета си и ги задължава да си подадат молби за напускане, в противен случай ще бъдат уволнени. След като двамата отказват, кметът променя структурата на Общинската администрация и ги съкращава, като веднага на тяхно място назначава послушници.

Мавродиева завежда дело в Районен съд - Гоце Делчев и съдът не само я възстановява на работа, но и отменя наложеното й от Башев предишно дисциплинарно наказание. Тя обаче още не се е върнала на работа, защото знае, че Башев няма да се примири с присъствието й и ще продължи да я преследва.

През декември 2008 г. Мавродиева и колегата й Кесимов сезират за гаврата с тях КЗД. Преписката е образувана "за тормоз при упражняване правото на труд". В хода на производството антидискриминационният орган установява, че с налагането на двамата служители наказанието "предупреждение за уволнение" Башев е накърнил достойнството им и ги поставил "в условията на враждебна, обидна и застрашителна за тях среда", което представлява пряка дискриминация по смисъла на чл. 5 от ЗЗД". Уволнявайки ги пък, Башев извършил "тормоз при упражняване правото на труд". Той сгафил и при измислената от него структурна промяна на отдела, чрез която успял да се отърве от двамата непокорни общинари - Ахмед Башев "пропуснал" факта, че двамата са от малкото служители в отдела с висше образование и магистърска степен, а повечето от колегите им са среднисти, но мюсюлмани.

Източник: в. "Струма"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: