Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Делото срещу кантарджиите от Кулата се дави в процедури
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:43 / 11.06.2011Коментари (0)255
©
Мегаделото "Пътни такси - Кулата" срещу 19 кантарджии, ощетили държавната хазна с близо 4 млн. лева, вече три години обикаля съдилища и е на път да се удави в процедури.

"Това дело буксува още преди да е стартирало разглеждането му. Дали защото има достатъчно доказателства, разкриващи безупречно работеща схема за източване на държавния бюджет, или по други причини. Не знам непознаването на закона или нарушаването му са в основата на тази съдебна сага." Това са думи Лидия Манолова от петричката прокуратура, обвинител по делото, станало достойно за рекордите на Гинес.

Обвинителният акт по него се състои от 22 хиляди страници. Има опис на над 100 хил. квитанции. Отделно от акта към делото има и счетоводна експертиза, която е от 6000 листа. Така общият обем стигна 150 кашона. Томовете му не могат да се носят в папка на ръка от прокурора за заседанията, а се товарят в микробус.

В хилядите страници е описано как 19 български чиновници от звеното "Пътни такси" на ГПП-Кулата са водели двойно счетоводство - една част от парите отчитали в хазната, а по-голямата прибирали за себе си.

Още през 2001 г. след разследване в. "Труд" откри и написа, че служителите на Кулата са си направили паралелна на държавната структура. Всички в заверата се оказаха кумове, а съпругите им имаха обща фирма с многозначителното име "Сила". За съжаление тогава прокуратурата не се самосезира. Единствено от Пътната агенция уволниха няколко от замесените. Останалите необезпокоявани продължиха да следват схемата с двойните тарифи до 25 май 2006 г.

В този ден антимафиоти от благоевградската полиция нахлуха в къщата на Велик Христов от петричкото село Марино поле след сигнал, че мъжът притежава арсенал от незаконни оръжия. Истинската находка обаче се оказаха 10 кашона и 18 чувала със 100 хил. кантарни бележки за преминаване на границата, ведомости и други счетоводни документи. Това е бил архивът на "Пътни такси"-Кулата, бележките имали и мокър печат. Униформените откриха и оригинални винетки за товарни автомобили за 72 хил. евро. След експертиза се уточни, че намерените документите са за периода 29 юни 2002 г. - 18 декември 2004 г. Установи се и че разликата във вписаните суми е 5 пъти по-голяма в полза на тайния архив. Експертите изчислиха, че за две години 19 служители са присвоили около 4 млн. лева. Последваха разпити на главните герои, които отричаха всичко и декларираха годишни доходи от по 3 хил. лева, тоест заплатите им. В същото време живееха в палати, записани на името на роднини и караха лимузини, "които приятели им дали".

При разплитането на престъпната мрежа стана ясно, че Велик Христов е безработен кравар. По съвпадение обаче и първи братовчед на шефа на "Пътни такси"-Кулата Иван Тиньоков. Всички са се отчитали на началника си, но той беше обвинен за най-малката сума, тъй като рядко е издавал квитанции. Първенци в присвояването според обвинителния акт са Марин Бърдаров - 422 хил. лева, колегите му Атанас Иванов, Костадин Карабельов, Иван Дончев, Христо Панчев, Огнян Башлиев и Георги Смилянов са се облагодетелствали със суми от 350 000 до 420 000 лева. Останалите са с по-малки суми. Но всички са се отчитали на Тиньоков и бившия им началник Марин Китанов. Полицията посочи него като мозък на аферата.Но той се отърва без обвинение. Според експертизата точно присвоената сума е 3 743 709,19 лв.

Само двама са обвинени за длъжностно присвояване, но не в големи размери - началникът на граничния сектор Иван Тиньоков за 2505 лв. и Владимир Филипов за 3483 лв., които прибрал само за 5 дни - от 25 септември до 1 октомври 2002 г. За тях предвиденото наказание е до 8 г. затвор.

Съдебните перипетии се точат от 3 години.

Петричкият съд върна обвинителния акт още при първото му внасяне през септември 2008 г., с искане да се изготви нов, в който да се опишат всички квитанции. Прокуратурата спази изискването.

След това петричкият съд не даде ход на делото, защото поиска промяна в правната квалификация на деянията при условия на продължавано престъпление. До този момент обвинението беше 13 хил. страници. С новото указание стартира процедура по изчисление и описание на квитанциите по дата, регистрация на автомобили, сума във валута, левова равностойност по курса на БНБ за деня, всичко това по опис за 900-те дни. Всички реквизити, съпоставени с тези на отчетите от службата в София, бяха направени за всеки ден поотделно, а след това пак описани за целия период от 2 години и половина. Ето така актът стига до рекордните 22 хил. страници.

И всичко това беше свършено за 1 месец. Ако прокуратурата в Петрич беше закъсняла, съдът служебно щеше да прекрати наказателното производство.

Делото обаче не можа да тръгне, защото по различни причини шест съдии в Петрич си направиха отвод един след друг. Накрая "Пътни такси"-Кулата замина за Районния съд в Кюстендил. С тежкото и обемно дело се зае лично председателят на Районния съд Андрей Радев.

След като нормално протекоха две заседания, изведнъж магистратът Радев промени поведението си и обяви, че прекратява наказателното производство спрямо 16 подсъдими, без да им посочи имената , а за останалите четирима връща делото на прокурора за изготвяне на нов обвинителен акт. И още странности последваха - в писменото си определение Радев посочи, че прекратява делото срещу 18 подсъдими, а само двама връща на прокурор.

В различните части на обвинителния акт има разминавания между сумите, които е присвоил всеки от обвиняемите, мотивира се за решението си съдията Радев. При някои от подсъдимите става въпрос за 300-400 лв., но при други за 2000-3000 лв., и то в ущърб на съответния подсъдим, обясни Радев.

Петричката прокурорка реши да обжалва това становище. По реда протестира определението пред Окръжен съд-Кюстендил като незаконосъобразно. Радев не прати протеста и делото в окръжния съд, а го върна на прокурора. Манолова написа нов протест, който окръжният съд остави без становище и директно го препрати на главния прокурор Борис Велчев. Той без забавяне го внесе във Висшия касационен съд с искане за възобновяване на делото.

След разглеждане на казуса ВКС не откри пропуски по обвинителния акт, напротив всички описани суми перфектно си взаимодействат, и затова със свое решение от март т.г. върна на съда в Кюстендил делото за ново разглеждане.

То беше насрочено за 20 април. Оказа се, че съдия отново е Андрей Радев със същия съдебен състав. Той би трябвало да си е дал отвод, защото по закон не може да се произнася по един казус два пъти. Прокурор Манолова протестира, но Радев отново постанови, че връща делото за изготвяне на нов обвинителен акт, без да посочи мотиви.

"Отново изпадаме в предишната ситуация, аз да протестирам по същия етапен ред, недоумявам защо се прави това", коментира Манолова, но не смята да се отказва. Сагата продължава.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: