Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доган не уважи събранието по повод годишнина от арестуването на Башев от ДАНС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:12 / 18.03.2010Коментари (0)78
© Blagoevgrad24.bg
С молитва и по тъмно с повече от час закъснение започна миналата вечер афишираният митинг-концерт в гърменското село Рибново, организиран от кмета на общината Ахмед Башев и учителя по религия Мурад Бошнак по случай 1 година от задържането им в ДАНС - София с обвинение за насаждане на ислямски фундаментализъм, които бяха снети. За незаконосъобразно бе обявено задържането на Башев и Бошнак и от Иван Костов - комисия за контрол на ДАНС, и министъра на МВР Цветан Цветанов. От трибуната на митинга бяха изчетени оправдателните документи по адрес на Башев и Бошнак.

Въпреки изчакването на фона на музика и кръшни хора поканените от Ахмед Башев гости от Централния съвет и парламентарната група на ДПС не пристигнаха в Рибново да уважат мероприятието. Сред публиката бяха представители на общинското ръководство на ДПС, кметове и хора от селата Горно Дряново, Скребатно, Осиково, Гърмен, Дебрен и др., на които Ахмед Башев и учителят по религия благодариха за подкрепата.

Езикова грешка на Башев накара хората на площада да затаят дъх в очакване на следващата реплика, но ораторът бързо се поправи и продължи пламенната си реч. Той заяви буквално:

22 години работих за "държавна...", и се поправи: "...за държавата", и бях задържан в ДАНС, защото заявих, че в Рибново ще се колят курбани, ще се чете Коранът, ще се носят шалвари. Това и сега го казвам, защото селото ни е мюсюлманско, изпълняваме и уважаваме религията и традициите. Задържането ни бе провокирано от хора от с. Рибново. В ДАНС подписахме протоколи да не застрашаваме националната сигурност. В Рибново проблемите не са етнически. Те са за тютюна, за здравните осигуровки, за поминъка на населението, каза още Ахмед Башев.

Той коментира, че кметът на селото Мустафа Абдиков не бил изключен от ДПС, че посрещнал Яне Янев в Рибново на 3 март, а заради нелоялността му към партията на Доган. Башев обвини Абдиков, че дал на Яне Янев писмо с невярно съдържание, което да го оневини на делото на 4 март пред комисията за дискриминацията за нанесени му обиди. Абдиков изразил мнение, преди да е гледано делото, че Яне го е спечелил. За това и за зачестилите напоследък контакти на Абдиков с Яне Янев Ахмед Башев поиска оставката му и провокира митингуващите да викат "оставка", което те направиха, макар и вяло.

Башев припомни, че той и учителят по религия Бошнак заедно с още 30 членове на ДПС преди няколко години били изключени за две години, изтърпели са наказанието и сега отново са в ДПС.

Нямам намерение да подавам оставка, бе категоричен вчера кметът Абдиков.

Местните жители коментираха най-много, че поканените гости от Башев от централата на ДПС не дошли на митинга му. Не одобряват начина на неговото управление и политика. Митингът беше пълно фиаско, младите излязоха на площада заради музиката, много от хората се разотидоха, след като разбраха, че няма да дойдат депутати и политици, с които да коментират най-наболелите проблеми на селото - за тютюна, за премиите, за субсидиите, за здравните осигуровки. Башев не подхвана тези най-важни теми, а хората бяха излезли най-вече за да се информират. Местни жители коментираха:

Ние настояваме за среща с премиера Бойко Борисов не да си говорим за политика, а за оцеляването ни, за поминъка на хората от Рибново и за бъдещето на децата и внуците ни. Не можем да живеем в затворено общество, да не допускаме да се гони в селото този и онзи, дето не е угодил на Башев и компания. Искаме срещи с всички политици, настояваме ръководството на ГЕРБ - Благоевград да направи и в Рибново среща като в Брезница с директори и експерти на земеделските институции, за да ни обяснят какво да правим.

Да направим 16 март - "арестът на Башев" - национален празник, за да удовлетворим самолюбието на кмета Ахмед Башев, се майтапеха млади хора.

Митингът беше за сплашване на инакомислещите, но уплашените не са в нашия лагер, пък и кому е нужно да се делим на лагери, коментираха хора около кмета Мустафа Абдиков. Писмото, дадено на Яне Янев от кмета Абдиков, съдържа имена на мюсюлмани от региона, които с подписа си доказват, че никога не са дискридитирали никого, изповядват мюсюлманска религия, проявяват уважение и разбиране към всички религии.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: