Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дупница с паметен знак за морала, по-силен от властта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:42 / 12.09.2023Коментари (0)405
В Дупница се състоя церемония по откриване на паметник на Димитър Икономов, предаде репортер на "Фокус“. Паметният знак е издигнат в градската градина, на метри от къщата на видния дупничанин, една от личностите със значим принос за спасяването на българските евреи града .Откриването беше организирано от организация на евреите в България "Шалом“, заедно с регионална организация на евреите в град Дупница, съвместно с общината и под патронажа на министъра на правосъдието Атанас Славов. На събитието присъстваха кметът на Община Дупница Методи Чимев и областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, близки на общественика Димитър Икономов.

"Делото на Димитър Икономов ни доказва, че силата на човешкия дух може да победи авторитарния режим, може да победи машината на злото. Днес ние се учим от Димитър Икономов как да бъдем от страната на светлината и доброто", каза министър Славов.

Пред журналистите той посочи, че за него е чест да се включи в церемонията. "Самият Икономов е доказателство за това, че моралът е по – силен от властта. Затова, че откритата обществена позиция е по – важна от инстуционалните йерархии.  Затова, че дори и в най – тъмните моменти трябва да проявяваме човеколюбие, трябва да проявяваме толерантност, трябва да търсим разбирателство, а не да ескалираме напрежение“, каза министърът.

Той посочи, че именно Димитър Икономов дава началото на спасението на българските евреи. Независимо, че е бил депутат от мнозинството тогава, се е опълчил на собствената си партия и е защитил справедливостта, защитил е своите съграждани.

"Важно е да противодействаме на опитите за ревизия на историята. На опитите за замъгляване на приноса на тези хора като Икономов, Пешев, екзарх Стефан, митрополит Кирил, множеството интелектуалци, общественици, юристи и като твърдим, че държавната власт е спасила евреите. За съжаление държавната власт е щяла да ги депортира – това е истината. Не можем да си кривим душата. Не може да преиначаваме фактите и историята“, допълни министърът.

По думите му по-важното е, че отделни хора, отделни организации,  в онзи авторитарен режим са имали смелостта да направят първата стъпка и са сполучили в нея. По време на събитието професор Александър Оскар сподели:  "това не е просто паметник на една личност, това е благодарност към цялата дупнишка общественост, която докато евреите от Вардарска Македония и Северна Гърция бяха затворени на гарата тук, правеха всичко възможно да им помогнат, да им осигурят храна и да облекчат страданието им".

Председателят на Регионалната организация "Шалом“ в Дупница Леонид Хаздай и проф. Оскар връчиха специален плакет за благодарност на наследниците на Икономов.

Венцеслав ИЛЧЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: