Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еколози плашат с протести за “Банско"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:10 / 03.07.2011Коментари (0)246
© Blagoevgrad24.bg
Ски съоръженията в Банско, които са извън договора на концесионера - фирма "Юлен", да бъдат национализирани, тъй като са върху държавна земя. Следващата стъпка ще бъде да се разрушат или да бъдат предоставени на община Банско, а терените да се рекултивират.

Това поискаха представители на партия "Зелените" по повод решението на правителството да не разваля договора с концесионера, който е увеличил концесионната си площ с 647 декара. Правителството узаконява беззаконието, заяви съпредседателят на ПП "Зелените" Андрей Ковачев и се закани, че ще бъдат сигнализирани ЕК, посолствата на европейските държави у нас, както и чуждите екологични организации.

По-рано сутринта в петък екоактивисти от различни неправителствени организации призоваха правителството да прекрати концесионния договор за ски зона "Банско". На протеста те изразиха несъгласието си с идеята да се промени законът за концесиите, така че да се узакони самоволното разширяване на договорената с държавата концесионна площ в Пирин от концесионера на ски зоната "Юлен".

От МОСВ коментираха, че никой не е тръгвал да внася законодателни промени начаса. Предложението е да се създаде работна група с представители на всички министерства и да се потърси решение, защото сега МОСВ е с вързани ръце. Не сме сигурни, че пътят на съдебните спорове ще доведе до нещо добро, каза главният секретар на министерството Климентина Денева.

"Твърдим, че няма нарушения на концесионната площ", заявиха по повод нападките на еколозите от фирма "Юлен" АД. "При изграждането на писти и съоръжения сме спазвали стриктно териториално-устройствения план на зоната и неговото развитие във времето. Смятаме, че направените замервания на площите не са коректни или поне не могат да бъдат база да се твърди, че е налице излизане извън концесионната площ, посочиха още от фирмата. Оттам потвърдиха, че в сключения през 2001 г. концесионен договор има множество неясноти и противоречия, които трябва да бъдат отстранени, но не чрез медиите, а чрез диалог. От фирмата настояват за незабавна среща с МОСВ, на която да бъде представено направеното замерване на концесионната площ.

Кметът на Банско Александър Краваров също заяви, че туристическа и ски зона Банско е напълно законна и оспори резултатите от геодезическите заснемания на фирмата "ТОП ГЕО".

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: