Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фелдшер гази 5 км преспи до болна жена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:15 / 10.06.2011Коментари (0)230
"Не съм направил нищо героично, просто изпълних задълженията си." Така накратко фелдшерът отспешната медицинска помощ в Ардино Филип Хаджиев коментира спасяването на 55-годишната Зекие Бекир от планинското село Гърбище.

Медикът преодоля пеш 5 километра по черен горски път, затрупан с половин метър сняг, за да стигне до дома на болната. В ранния следобед на 17 декември на телефон 112 се получава сигнал от жена, че носът й кърви от 1 час.

От спешния център в Ардино потегля 30-годишна уазка, с шофьор и фелдшер. Линейката стига до върха Далъджа, но когато поема към Гърбище, се оказва, че по пътя е натрупал половин метър сняг и автомобилът не може да продължи. Хаджиев взема чантата и продължава пеш през преспите. След около час газене през снега пристига до дома на болната.

"Още като получихме сигнала, бях почти сигурен, че проблемът е високо кръвно налягане", казва Хаджиев. Той преглежда болната и установява, че налягането е 200 на сто. Прави й инжекция и тампонира носа.

След около 20 минути жената се почувства по-добре, а кръвното й спадна до 140 на 80 и аз тръгнах да се прибирам, разказва фелдшерът. Той поема обратния път през преспите. Когато е преодолял половината разстояние, го пресреща трактор, изпратен да разчиства. Водачът връща обратно Хаджиев до линейката.

"Бях мокър до колене, но ние сме свикнали, имах резервни обувки в колата и се преобух", спомня си фелдшерът.

Той признава, че се е изненадал от грамотата, която е получил от министъра за проявения професионализъм. "Винаги съм смятал, че всеки трябва да си върши работата и тогава нещата в държавата ще се оправят", коментира Хаджиев. Той работи в спешния център на Ардино от 2 години, а преди това е натрупал още 8 като фелдшер по селата в Ардинско.

"Общината е планинска, а населените места са достаразпокъсани. Нещо нормално е да се ходи пеш, за да стигнеш до пациент", твърди Хаджиев. Той не се наема да изброи ситуациите, в които е преодолявал дълги разстояния по пресечен терен при тежки условия. "Запомнил съм един случай, в който наистина беше изключително тежко. Над 100-килограмов мъж беше получил инсулт, а махалата му беше в едно дере. Бая зор беше, докато го пренесем до линейката, но в такива случаи помагат и близки, и съседи", спомня си Хаджиев. Той допълва, че въпреки несгодите работата не му тежи.

"Сам съм си избрал това призвание и досега не съм мислил да се отказвам", казва фелдшерът. Но признава, че неизясненият статут и ниското възнаграждение правят професията непривлекателна. Медикът не крие, че му се налага да работи допълнително, за да подпомага финансово семейството си.

"Дъщеря ми е студентка в първи курс, а синът ми - ученик, с 500 лева заплата нещата не стават", казва Хаджиев. Той използва отпуските си, за да работи като строител в София, където прави облицовки, фаянс и теракота.

Хаджиев смята, че фелдшерите спокойно могат да поемат неатрактивните лекарски практики в планинските райони, които в момента са незаети. "Проблемът е наистина сериозен, защото в планинските села са останали само старци и болни, младите са на гурбет. Едно наше село има по 3-4 до 7 махали, разпръснати по баирите. Добър лекар никога не би започнал работа при подобни условия", смята Хаджиев.

Източник: "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: