Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гоцеделчевски "математик" отива на състезание по химия в Япония
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:57 / 04.04.2010Коментари (0)383
©
Само 0.44 т. попречиха на втори възпитаник на училището да участва сред националите, съобщават от ПМГ "Яне Сандански". Най-старото неврокопско средно учебно заведение записа историческа страница в историята си на Националната олимпиада по химия с изключително класиране на свои ученици при първото им участие на подобен форум.
Единадесетокласникът от ПМГ "Яне Сандански" Костадин Балтаджиев попадна в разширения състав на националния отбор на България за Международната олимпиада по химия в Япония с гордост съобщиха от училището.

Възпитаникът на нашето училище доби това право, след като се класира на пета позиция на националната олимпиада в Димитровград. На практика със своите 77.13 т. донесе оценка Отличен (6.00), каквато получиха и представителите на НПМГ - София, Националната Априловска гимназия - Габрово и МГ "Д-р Петър Берон" - Варна. Младият химик влезе в историята на своето училище след два напрегнати дни като в първия в продължение на 5 часа бяха решавани 5 задачи от най-висша трудност, а през втория ден бе проведен кръг, в който трябваше да бъде изпълнена експериментална задача.

„Аз се надявах, че мога да се класирам в челната десетка, но никога не съм вярвал, че мога да бъда в петицата. За мен и моите съученици успех бе, дори това че бяхме допуснати до участие в Националния кръг на олимпиадата по химия, защото никой друг не бе стигал до там до сега. Напрежението там беше голямо, но ние се справихме добре." коментира веднага след пристигането си от Димитровград Костадин Балтаджиев. Според регламента на проявата в националния отбор право за участие вземат първите десет, където за малко не попадна още един представител на ПМГ"Яне Сандански" в лицето на Ангел Адамов. Само 0.44 т разделиха дванадесетокласника от заветната позиция, за да попадне сред проектонационалите и да се бори за виза за Япония, независимо от получената оценка - Отличен (5.50).

„Доволен съм от представянето си, резултатът ме удовлетворява. Малко ме е яд, че малко не ми достигна да вляза в разширения състав на националния отбор, но понякога и стечението на обстоятелствата пречи. Това ме амбицира да хвърля още повече сили в подготовка за кандидатстуденските ми изпити и се надявам да изпълня мечтата си да уча за лекар. Малко клиширано може да е, но искам да изкажа дълбока благодарност към преподавателите ни," коментира Ангел Адамов.

Другият участник в надпреварата от нашето училище Катерина Чачева също се представи достойно, но остана по-назад в класирането. За Костадин Балтаджиев предстои тепърва да се яви на подготовка в Химическия факултет на Софийския университет. Тя ще бъде последното стъпало пред формирането на четиричленния национален отбор на България за Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юни в страната на изгряващото слънце.

Същевременно младият химик ще трябва вероятно да се готви и за Национална олимпада по биология, след като тепърва предстои последното сито на Националната арбитражна комисия, която трябва да даде последното си становище.
Още преди заминаването им тримата участници от ПМГ"Яне Сандански" обявиха, че посвещават своето участие на 90-годишнината на нашето училище.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: