Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди се качват до Седемте рилски езера всяко лято
Автор: Венцислав Илчев 08:58 / 26.06.2024Коментари (0)607
© Blagoevgrad24.bg
Забранено е движението и престоя на моторни превозни средства от границата на Националния парк по посока хижа "Рилски езера“, респективно циркуса на Седемте рилски езера, съобщиха за Blagoevgrad24.bg от Дирекцията на Национален парк "Рила“. Въвежда се забрана и в района под границата на парка, явяваща се територии на общинско лесничейство и държавен горски фонд, съгласно издадена заповед от страна на директора на Регионална дирекция по горите – Кюстендил.

Някои от причините за въведените забрани са свързани с предизвикване на ерозия, нарушаване на природни местообитания, безпокоене на диви животни, шум и замърсяване и не на последно място застрашаване на здравето и живота на посетителите в района.

"Всяка година се провеждат работни срещи с представители на заинтересовани институции, с цел, набелязване на конкретни мерки за пресичане на нерегламентираното движение на моторни превозни средства до и в циркуса на Седемте рилски езера. В срещите участват всички институции имащи отношение към проблема - Община Сапарева баня, ДНП "Рила“, РДГ – Кюстендил, ОД на МВР – Кюстендил, РУ на МВР – Дупница, Областна администрация Кюстендил, Общинско лесничейство "Сапарева баня“, НАП, ИА Автомобилна администрация, концесионера на лифтовото съоръжение“, обясниха от Дирекцията на парка.

Служители "Контрол и охрана“ към Националния парк осъществяват постоянен контрол за спазване на режимите и нормите в защитената територия. Според парковата дирекция, през последните години нарушенията намаляват и са сведени до минимум. Наложени са административно-наказателни санкции на физически лица за навлизане в езерата, палене на огън, бивакуване, незаконен риболов, нерегламентирано движение на моторни превозни средства.

Туристите  района трябва да спазват и няколко основни правила - да се бивакува и пали огън само на определените за целта места, да не се късат цветя и навлиза във водните обекти, да не се замърсяват терените и водите с отпадъци, движението трябва да става само по маркираните туристически пътеки, без отклоняване от тях.

За лятото на 2023 година, юни-септември,  посетителите в парка са достигнали 25917 души.

Данните сочат, че през последните години се наблюдава увеличаване на туристопотока на територията на Национален парк "Рила“. Така например, общият брой на преминаващите през 2023 година е 187 853 души, или увеличението е с около 16,6% в сравнение с предходната 2022 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: