Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Игуменът на Рилския манастир: Не водим битки, а отстояваме правата си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:35 / 04.11.2010Коментари (0)206
© Blagoevgrad24.bg
Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий коментира пред в. "Стандарт" започналото дело срещу Агенцията по кадастър, която одобри новата кадастрална карта за Рилската околия със 166 имота. "Този, който е изготвял новата кадастрална карта - Иван Бележков, трябва да отговори, как я е направил. Факт е, че в нея не е вписан въобще храмът от ХVIII век "Успение Богородично", който се намира над метоха "Пчелина". Това е само един пример от многото. Да не говорим, че временни постройки са вписани като масивни сгради. Неговата фирма е направила кадастъра. Ако ние не бяхме реагирали, то кадастралната карта щеше да влезе в сила. Ние не водим битки, а отстояваме правата си. Делото е в начален стадий и съдът ще реши, кой е в правото си. И двете страни разполагат с документи за собственост, но няма нищо чудно в нашата страна, за съжаление. Не бива да забравяме, че живеем в България. Считаме, че сме в правото си. Някога, по време на национализацията, всеки е вземал, каквото си поиска, от Рилския манастир. Държавата е раздавала манастирски имоти на този и онзи. Още в прословутия документ на цар Иван Шишман са описани, кои са манастирските земи. Ние разполагаме с документи от общинска служба "Земеделие и гори" за възстановена собственост върху земи. Другите как са вадили документи, не мога да кажа".
 
Спорът се води от години. Още предишният игумен дядо Йоан поведе борба срещу "капанчетата". Оказа се, че Светата обител си е върнала парцелите документално, но в същото време и бизнесмените имат нотариални актове. Така "златните ливади" се оказаха с двама собственици. В същия правен казус се вкараха и парцелите, които са владение на "Рила лес" и екоминистерството.

Според юристи спорът не може да бъде решен в дело срещу кадастъра, а в отделен процес в граждански съд.

Кадастралната карта третира парцелите, а не собствеността им, коментира пред "Стандарт" кметът на община Рила Георги Кабзималски. Според него има закононарушение при възстановяване на спорните земи. Манастирът има претенции към терените на база дефинитивен стопански план от царска България. Той е публикуван през 1937 г. И на практика дава владение на манастира върху горите. В него обаче има уточнение, че в декарите не влизат сградите. През периода 1999-2000 г. държавата прави приватизация. Част от спорните терени са купени от частници от фалирали ТКЗС-та или от банките. Така и бизнесмени се сдобиват с актове за собственост. Козът, който държи Светата обител обаче, е от 2001 г. Тогава в рамките на няколко месеца се издават два взаимно противоречащи си актове. Първият е протокол от междуведомствена комисия, която указва, че монасите си взимат земите, но без тези, които са държавна собственост и публична собственост. В края на същата година обаче службата по земеделие и гори дава на манастира и тези парцели. Така се стига до парадокса, че дори пътят към храма отива в ръцете на монасите заедно със сервитутите на електропроводите. Кметът Кабзималски смята, че спорът може да се разплете само в гражданско съдилище, а дори с него би следвало да се захване прокуратурата.

Административният съд обаче пусна казуса за разглеждане на първото заседание по делото. Магистратите назначиха и техническа експертиза на спорните земи. Очаква се решение да бъде взето след становището на експертите. Вероятно тогава процесът може да бъде пренасочен по компетентност на друг съд.

Няма да допусна манастирски имоти да се преотстъпват на други хора, независимо как са ги придобивали, заяви преди година дядо Евлогий и засега не се отказва от битката. Според него продажбата на земи няма да реши проблема с издръжката на църквата и тя няма да забогатее от тези сделки. Вместо да се продават и харизват църковните земи, трябва да се обработват, категорични са монасите. Сега 99 процента от имотите на Рилската света обител са дадени под наем и аренда и носят приходи на манастира.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: