Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инфаркт уби водача на тютюнев протест
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:13 / 19.01.2011Коментари (0)221
© Blagoevgrad24.bg
Смърт беляза протест на 2000 тютюнопроизводители в Благоевградско срещу забавената изкупна кампания и отменените субсидии. Внезапен инфаркт покоси организатора на бунта - 50-годишния Мехмед Метушев.

По ирония на съдбата приблизително по същото време вчера правителството прие проект за промени в Закона за тютюна, с които закрива Фонд "Тютюн", либерализира се пазара и се премахват квотите за производство.

"Мехмед не издържа явно на напрежението и нервите и се срина", коментира през сълзи негов приятел. Метушев е учител по история в гоцеделчевското село Абланица, има три деца и е дългогодишен тютюнопроизводител. Той оглавил комитета за протести преди месец, след като Иван Сабахлъков се оттеглил.

"Не можех да търпя глупостите на политиците. Те си теглят към тяхната черга, а всъщност всички са виновни за нашето дередже. ДПС пък са най-виновни, а сега лидерите им седнали да ни обясняват, че тютюна има бъдеще", каза гневен вчера Сабахлъков, който също беше на протеста.

Водещи фигури на събитието обаче се оказаха депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Муса Палев.

Това даде повод на агроминистъра Мирослав Найденов да изрази съмнение, че протестът е политическа провокация. Ден по-рано според него в региона е била и червената депутатка Корнелия Нинова. Според Найденов не бил случаен и фактът, че протестът съвпада с поисканият вот на доверие от правителството.

Първоначално тютюнопроизводителите обявиха, че ще правят мирен протест в Гърмен. Малко след старта му обаче тълпата блокира за 2 часа пътя между Гоце Делчев и ГКПП-Илинден. Полицията се оказа безсилна да спре похода на недоволните, но до сблъсъци не се стигна.

"Трети месец чакаме старта на изкупната кампания", недоволстваха тютюнопроизводителите. "Искаме тук, при нас да дойдат управляващите, някой жив министър, живеем на вересия", крещяха недоволните. Освен това те чули, че ще изкупуват тютюна им за не повече от 4,50 лв. за килограм, според тях реалната цена била 8 лв./кг.

За 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводители могат да бъдат изплатени 143 млн. лв., коментира вчера Мирослав Найденов. Той допълни, че министерството няма механизъм, чрез който да влияе на изкупните цени.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: