Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интерпол издирва по погрешка мъж от Дупница
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:49 / 29.01.2024Коментари (0)356
© БНТ
Може ли Интерпол да те издирва за престъпление в Португалия, когато никога не си бил в тази държава? Може! Това разказа Георги Димитров от Дупница, който подаде сигнал до БНТ.

Димитров получил такова обвинение в районното полицейско управление в Дупница. Мъжът твърди, че полицаите не само допуснали сериозна грешка, но и се държали грубо и неуважително към него, затова е наел адвокат и ще си търси правата в съда.

В края на ноември Георги Димитров отишъл в полицията в Дупница, за да поднови шофьорската си книжка. След като заплатил таксите, му казали да изчака пред стаята за снимки.

"Дойде един цивилен полицай, който не се представи и каза: "Последвайте ме! Трябва да дадете писмени обяснения!". Аз казах – за какво става на въпрос? - "Последвайте ме в стаичката!“. Държеше се как да кажа – от полицията казаха, че това било професионално държане, но за мен не беше уважително, само дето не ми сложиха белезниците", разказа Георги Димитров.

Димитров дори помислил, че е някаква шега, но съвсем не било така. Написал обяснения и минало повече от час, докато полицаят сравни името и ЕГН-то му и разбере, че наистина е станала грешка.

"Съвпадение на имена може, Георги Димитров е често срещано име, но съвпадение на ЕГН? Започна да сравнява данните по-надолу и каза: "Оо, това става въпрос за друго лице, 82-ра година родено, много се извинявам!“ - без някакви подробности - "Отидете да се снимате пред стаичката за снимки“. Отношението беше все едно към някакъв престъпник – така се почувствах. А представяте ли си, ако утре отида на границата и тръгна да ходя в друга държава и се окаже, че ме издирват от Интерпол. Какво става?", пита Георги Димитров.

Мъжът е сигнализирал за случая няколко институции – МВР, президента, омбудсмана, Комисията за защита на личните данни, както и дирекция "Киберпрестъпност“ при ГДБОП.

След получения сигнал от Областната дирекция на МВР са извършили проверка на случая в Дупница. Установено е, че полицаите са свършили задълженията си, като са спазвали законовите разпоредби т.е. превишаване на правата им няма.

От МВР обясниха още, че в случая не ставало дума за киберпрестъпление или кражба на лични данни, а за "частично съвпадение на данни“.

Объркана била една цифра в ЕГН-то на издирвания Георги Димитров и така системата светнала в червено, когато мъжът отишъл да поднови шофьорската си книжка. Два месеца след подадената от него жалба, в петък Димитров най-после получи писмен отговор от полицията. Надява се в системата да са поправили данните му, защото скоро ще пътува в чужбина. Но за причиненото му неудобство и стрес той все пак ще си търси правата в съда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: