Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви евросредства усвои община Кюстендил през последните години?
Автор: Венцислав Илчев 15:49 / 15.12.2023Коментари (0)624
© Фокус
В Областния информационен център на Кюстендил се проведе работна среща, предаде репортер на "Фокус“. Любомира Велинова, управител на Центъра, представи постигнатите резултати по приключващия в края на декември пореден проект, осигуряващ функционирането на центъра, както и новите функции на експертите след 2023 година.

Беше представена информация и за финансираните европейски проекти в областта. От 2014 година до настоящия момент има регистрирани 1031 договора. Безвъзмездната помощ по тях възлиза на над  226 704 000 лева. Общата стойност на проектите е 303 000 000 лева. Договорите са сключени с 762 бенефициенти.

Стана ясно, че голяма част от проектите са по програми от изминалия програмен период. Има и проекти, изпълняващи се по Националния план за възстановяване и устойчивост – 45. Голяма част от тях са на фирми. Стартира и изпълнението на програмите от новия програмен период. 16 са договорите, регистрирани в информационната система. Те са на стойност 6 680 000 лева и са изцяло разработени от общински администрации. Има и 7 договора по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Любомира Велинова посочи, че през последните две години експертите на центъра са предоставили разяснения на 680 запитвания, свързани с възможностите за кандидатстване по европейски  програми. Центърът е провел 26 информационни събития в областта, изготвят се и се разпространяват  ежемесечни електронни информационни бюлетини, разработени са и две брошури за програмите, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление 2021-2027г.

С решение на Министерски съвет от септември 2023 г. областните информационни центрове са определени за структури, подпомагащи гражданите и бизнеса при реализирането на проекти за енергийна ефективност в изпълнение на реформа "Обслужване на едно гише“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите функции на ОИЦ включват предоставяне на информация и услуги за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, кандидатстване по отворени процедури и програми за финансирането им, предоставяне на информация и техническа помощ относно реда за регистриране на сдружения на собствениците съгласно Закона за управление на етажната собственост, предоставяне на информация и съдействие за изготвяне на необходимата техническа документация.


Любомира Велинова, управител на ОИЦ – Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: