Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кмет тормози бабички
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:32 / 08.05.2011Коментари (0)338
Общински чиновници от Симитли имат нови задължения отскоро - да кметуват за по ден в село Градево на ротационен принцип. До това странно нововъведение в местната власт се стигнало по неволя не защото титулярят е в невъзможност да си изпълнява задълженията, а защото не ходи на работа.

"Никой не знае какви мъки имаме, какви обиди търпим от нашия кмет и на какво сме подложени", така проплакаха пред "Труд" възрастните жители на Градево. 70-годишната Кирилка Стоилова седи пред затворена каравана и полива цветята.

"Доживях на стари години местният ни тука управник Александър Станков да ме нарича гювендия, а пък бабите от селото до една сме били талибанки. Имам 280 лева пенсия, синовете ми са в чужбина. Работех в тая каравана, която е на 20 г., за да изкарам нещо покрай пътя, ама тоя човек ни съсипа. 13 пъти ми вика ХЕИ, какви ли не проверки, поиска тоалетен възел да правя, направих. Но терорът не спря и аз се принудих да замразя всичко. Нямам сили на тия години да търпя издевателства, проплаква баба Кирилка.

На пътя отсреща пък е селското кръчме. То се държи от баба Василка Милева - и тя 70-годишна. Прави впечатление, че стъклата на кръчмето са спукани и строшени. Но собственичката няма пари да ги подмени с нови и ги кърпила като стари чорапи с каквото намери. Според нейната версия кметът стои в основата на трошенето. Подала е жалба в полицията и те му написали предупредителен протокол с ограничение и разпореждане да не доближава жената и да не влиза в кръчмето. Един ден пък половината къщи осъмнали с повредени брави.

Някой запълнил ключалките им с пяна. Но за местните било ясно кой стои зад всичко - пак кметът, защото повредите били само на онези, които не го одобряват.

Градево има 150 жители, повечето са над 60-годишна възраст. Станков обаче за 3,5 г. кметуване е успял да вгорчи живота на половината живеещи, взел им е страха и ходел по улиците да обяснява - "Аз тука съм всичко, аз командвам", жалват се от Градево.

На 8 март възрастните жени се събрали в кръчмата да се почерпят за празника, но "демократичният" управник забранил увеселението, като обявил, че "този ден е комунистически". Като видял, че бабите не му изпълняват разпореждането, Станков бесен се обадил на тел. 112 и извикал полиция, защото се вдигал силен шум в кръчмата и така се пречело на другите. Полицията дошла и се шашнала, защото възрастните жени не правели нищо нередно.

"Очите на тоя наш избраник не можем да видим, но, като ни срещне на улицата, поздрав няма, а ни псува като каруцар", заключват бабите. Станков няколко пъти уволнява и секретарката на читалищното настоятелство в селото Марияна Стефанова, без да знае, че няма тези правомощия. Същото прави и с пощенската служителка. Според градевци обаче чашата преляла, когато кметът влязъл в църквата, разбил касата с даренията и ги взел.

Според половината хора от селото проблемите им започнали веднага след избора му за управник. Само тези, които не са гласували за него, са подложени на системен терор и той им заявявал - "На вас не съм кмет!" Накрая селяните почнали да подават жалби до общинския кмет на Симитли Апостол Апостолов и да чакат помощ от него.

"До гуша ми дойде от този човек. Няколко пъти говорих с него, но без ефект. Той не изпълнява задълженията си, немарлив е, обижда населението, псува бабите. Правих няколко събрания в селото и накрая взех решение да пращам всяка седмица мои служители на ротационен принцип да работят и да въведат ред", казва той.

Апостолов обяснява какъв хаос са заварили, като отишли в Градево. Архивите, които трябва да се пазят 100 г., приличали на боклук. В тях не може да се разбере кои са живи и кои мъртви - от 3 г. документацията не била оправяна. Проверката от общината показала, че кметът е правел документи с невярно съдържание. Освен това следи хората и се бърка в черковните дела. Взели му печата за маркиране на дървен материал, защото и там е превишавал правата си. Въпреки констатациите след проверката Апостолов не може нито да уволни Станков, нито пък да го накаже - избран е пряко.

"Труд" откри кмета чрез съпругата му. Питаме го: "Къде ходиш, бе, човек, нали си кмет, защо не си на работното си място?" А той вади една кожена папка - омазана и мръсна, и вика: "Ей, това е цялото кметство, бе, госпожо. Всичко е вътре, печат, документи, телбод, ей сега какъвто искаш документ, такъв ще ти направя.

Нема аз да седа тука у кабинето по цел ден. Осем махали са ми на главата, водопровод, дежуря на него, отстранявам аварии."

Убеждава ни: "На тия баби не вярвайте на приказките - те са комунистки. А от комунист нищо свестно не става. Тая, кръчмарката, дето реве за прозорците, ще ви кажа - някой й ги е строшил, защото тя е много алчна. Знаете ли какво прави - напива хората с менте алкохол, после, като се опиянчат, им вади парите от джоба.

И не е вярно, че ги тормозя. Аз имам опозиция тука в селото, те са от горната махала, а долната и младите хора са с мен, знаете ли колко е трудно да привлечеш млад човек, а!

Истината е, че аз съм от ГЕРБ, а зад общинския кмет е Корнелия Нинова и Станишев и затова съм изолиран. Мразят ме, изкарват ме некадърен и виновен за всичко. Ама не е така. Какво може да направи един селски кмет, който няма пари и бюджет. Всичко тука е на политическа основа", категоричен е кметът Станков. Накрая все пак си признава: "Верно е, че псувам бабите, ама нали съм мъж, какво да ги правя, няма да ги кълна, я!"

На следващите избори село Градево няма да има вече право да избира свой управник, той ще бъде назначаем.

Станков иначе се е кандидатирал като независим, но на втория тур е бил подкрепен от "Коалиция за бъдеще" на Симитли, която е избрала и общинския кмет Апостол Апостолов.

А старите хора в селото се кръстят, броят дните до оставащия мандат, тичат да гледат сериала "Столичани в повече", който са кръстили "градевци в повече" и викат "Пази, Боже, сляпо да прогледне!"

А управникът им се стяга да строи заведение и рибарник, та да си осигури бъднините.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: