Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметовете от Югозапада искат запазване на проекта "Грижа в дома"
Автор: Венцислав Илчев 16:32 / 09.10.2024Коментари (0)168
© Фокус
Няколко основни теми са разисквани от Сдружението на Югозападните общини на работна среща. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. По думите на кмета една от важните точки е била промяната на районирането и настояването София да бъде отделена в отделен район.

"Имаме аргументацията за това. Пример за това е брутният вътрешен продукт. При нас - Софийска област, Кюстендилска област, Благоевградска област, Пернишка област, брутният вътрешен продукт на глава от населението е 32% от средния за страната. В София той е 172%. Сами виждате каква е диспропорцията. Докато четирите области са заедно със София град, единственото което ще се случва с нас -  областите Кюстендил, Благоевград, Перник и София е да обезлюдяват и бизнесът да бяга“, каза Огнян Атанасов.

Кметът на Кюстендил посочи, че ако София град бъде в отделен район, тенденцията ще се обърне. "Благодарение на това, че ние сме заедно със София град, всички фирми работещи на територията на четирите области получават 30% съфинансиране по програма "Конкурентоспособност“. Всички останали общини получават над 70%.

Югозападните общини настояват четирите области да бъдат отделно. Те имат своите аргументи, има съответните проучвания на Института за пазарна икономика, има и решение и на бизнеса. "Правим организация, подписваме меморандум. Искаме държавата да ни влезе в положението и тенденцията от обезлюдяване към заселване да се обърне“, допълни инж. Атанасов.

"Идеята е общините да бъдат добри стопани на това което притежават, както и добри водачи на хората, които са ги избрали за тази дейност. От години се опитваме да извадим Кюстендилска област от районирането. Надявам се, че след проведените срещи това ще се случи, защото за нас е най-важно е добруването на нашите съграждани, а това ще се случи след обръщането на тенденцията“, каза по темата председателят на Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов.

"Ние говорим за кохезионна политика. Това означава да се намалят неравенствата между различните общини, области и региони. Добро намерение, но при нас се получава обратното – задълбочава се“, заяви кметът инж. Атанасов.

Втората обсъдена точка е проектът "Грижа в дома“, който е изключително полезен за всички. По него хората в малките населени места се обгрижват. Към момента се планува от 14 януари следващата година проектът да спре. "Заставаме твърдо зад този проект и искаме той да продължи, дори да бъде превърнат в държавно делегирана дейност“, коментира Огнян Атанасов.

Третата тема касае плануването на новите бюджети и таксата за битови отпадъци. По нея предстои среща в Благоевград. Тя е насрочена за 17 октомври.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: