Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Банско прави референдум за Пирин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:52 / 11.05.2013Коментари (0)248
©
Референдум за управлението на парк Пирин инициира кметът на Банско Георги Икономов. В София природозащитници протестираха в защита на Пирин.

Допитването ще бъде във връзка с изработването на новия план за управление на Националния парк "Пирин", който засяга въпроса за със ски-зона Банско и Добринище.
"През последните два месеца стана ясно, че институциите обръщат гръб на желанието на хората. Време е техният глас да бъде чут!", пише в съобщението на сайта на общината.
Кметът ще внесе документите за допитването в общинския съвет.

Това е поредният опит на община Банско за промяна в плана за управление на парка, сега не се позволява строителство в планината. Местната власт внесе искане да се измени сегашният план, като се разреши изграждането на нови ски писти и съоръжения. То беше одобрено от Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари, дни преди оставката на кабинета "Борисов", но не е гласувано от Министерския съвет, защото служебният министър на околната среда Юлиян Попов не придвижва процедурата.

Природозащитниците отново излязоха на протест в защита на Пирин тази вечер в София, съобщи БНТ. Около 100 души блокираха платната на булевард "Евлоги Георгиев" и излязоха на пешеходните пътеки с възгласи "Пирин е в беда, спасете го сега" и "Искаме природа, не искаме бетон".

По-рано те поставиха ултиматум на служебния министър на околната среда и водите Юлиан Попов да спре процедурата по промяна на плана за Национален парк "Пирин". Поискаха от него също така да санкционира концесионера на ски зона "Банско" - "Юлен", защото според протестиращите разширението на терена било в нарушение на концесионния договор.

Юлиан Попов заяви, че не приема сериозно ултиматума.
Министърът каза още, че работна група е натоварена с проблемите по концесионния договор и след като там се постигне яснота, ще се придвижат и останалите процедури, като промяната в плана на парк "Пирин", която ще позволи строителството на нови ски съоръжения и писти в планината.

В момента тази процедурата е на едно от последните нива и се разглежда от другите ведомства. Очаква се екоекспертите да се произнесат за проблемите с договора на "Юлен" до 2 седмици.

"Водим много сериозни юридически консултации. Аз не искам да се впускам в повече подробности, особено преди изборите, тъй като целият въпрос се политизира", заяви Юлиан Попов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: