Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Герчев: Поставяме си реални цели, съобразени с интересите на хората от община Разлог
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:25 / 18.12.2010Коментари (0)339
© Blagoevgrad24.bg
Кметът на Разлог Красимир Герчев е eдин от най-успешните кметове в Пиринско през последната година. Специално за Blagoevgrad24.bg градоначлникът даде интeрвю за целите, постиженията и приоритетите на управляваната от него община.

Визитка: Красимир Герчев е завършил Минно-геоложкия институт в София. Специализирал е геотехнологии. Семеен с едно дете. Работил е в мините в Симитли, в бюро по труда в Благоевград, а последните 10 години в бизнес-център Места, където се е занимавал с разработването на проекти с външно финансиране. Има специализации в областта на бизнес-предприемачеството, интернет маркетинга.

Кмет е на Разлог от декември 2009 г.

-Г-н Герчев, Вие сте кмет на Община Разлог вече една година. Лесно ли се седи на кметския стол?

Нормално. Аз отчитам интересите на хората от община Разлог и си поставям реални цели. Естествено не мога да не отбележа, че водим разумна финансова политика, благодарение на която общината няма финансови проблеми. През цялата тази година полагахме изключителни усилия за ефективно използване на общинските ресурси и решаване на проблемите на всеки гражданин на община Разлог, което стана с активното съдействие на Общинския съвет под председателството на д-р Радко Тумбев.

-Oт визитката ви става ясно, че имате опит с европейски проекти, което е особено ценно за общините в този момент?

Мога да претендирам, че съм тръгнал от "а" и "б" на подготовката на проектните предложения, търсенето на възможностите за финансиране, изпълнение на проекти, участвал съм в мониторинга на изпълнените проекти. През изминалата година изключително много натоварих специалистите от всички отдели в общинска администрация, за да бъдат подготвени нови проекти, които в момента са във фаза  на оценка или предстоящо внасяне  до края на годината. Това е една от мерките за намаляване ефекта на финансовата криза - максимално да използваме европейския финансов ресурс, с европейски пари да решим местни въпроси. Проектите, които подготвяме и с които кандидатстваме са реално изпълними.

През годината изготвихме проектни предложения за над 26 милиона лева за финансиране на над 18 обекта в общината. Тези средства ще се влеят е икономиката на общината. Получихме одобрение за безвъзмездно финансиране на два много важни проекта. Това са "Адаптиране на паметниците на културно историческото наследство за развитие на туризма в Община Разлог" на стойност над 2 400 000 лева, с който ще създадем атрактивен и нов туристически продукт в общината и проект Прилагане на мерки за енергийна ефективност в Детска градина "Елиза Астинова" (ОДЗ) и Детска градина "Незабравка" на стойност 871 000 лева.

Очакваме финансиране на одобренте проекти за две Многофункционално игрище, които ще се изградят в двора на училище ОУ "Никола Парапунов" гр. Разлог. В процес на оценка са три проекта на обща стойност 13 490 204 лева. по  Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Това са «Стратегия за местно развитие "Местна инициативна група - Разлог», «Доизграждане, реконструкция и рехалибитация на водоснабдителни системи и съоръжения в населени места - с. Горно Драглище и с.Елешница», «Подобряване условията за отдих, свободно време в община Разлог» със следните обекти: Младежки спортен център в, село Баня, община Разлог (Спортна зала и открити спортни игрища  в част от дворното пространство на ОУ «Св.Паисий Хилендарски» с.Баня); Център за активен отдих и плувни спортове в село Баня, община Разлог (реконструкция на обществения открит плувен басейн и изграждане на атрактивни водни съоръжения); Многофункционално открито  спортно игрище в  с.Добърско и с.Долно Драглище, община Разлог. В процес на оценка са наши проекти по Оперативна програма "Регионално Развитие 2007-2013.", ОП "Околна среда 2007-2013г.", ОП "Развитие на човешките ресурси 2007-2013г.", Регионална програма "Заетост" и други.

-Какво ново се случи в социалната сфера на общината? Традиционно община Разлог води активна социална политика и работи за създаването на благоприятни условия за живот и работа на младите, специални грижи се отделят и за хората от третата възраст.

  

За първи път бе извършено общинско планиране на социалните услуги чрез анализ на ситуацията и оценка на потребностите в Община Разлог за периода 2010-2015г. Става въпрос за извършено общинско планиране на социалните услуги чрез анализ на ситуацията и оценка на потребностите в Община Разлог. По този начин през следващите 5 година общината има разписана програма как трябва да се работи и какъв е пакетът от социални услуги, които ще се предлагат.

Голямо внимание обърнахме на тази сфера, защото финансовата криза първо засегна хората с ниски доходи, пенсионерите, болните и хората в неравностойно положение. Затова през тази година създадохме допълнителни услуги за хората и засилихме цялостната работа в социалната сфера. Успешно работи "Център за социална превенция", на 21.12.2010г. откриваме нов пенсионерски клуб в с. Долно Драглище, завърши ремонта на Дома за стари хора в Разлог, успешно работи Защитеното жилище за лица с физически увреждания, с. Долно Драглище. Нещата, които са направени са много. Още в началото на годината настанихме 10 млади семейства в общински апартаменти.

Изключително добре се прие проекта "Достоен живот в семейна среда чрез предоставяне на услугата "Домашен помощник". Радвам се, че този проект ще има своето продължение, след като подписах споразумението за следващата фаза на проекта, чиято същност е предоставянето на услугата личен асистент. Искрено се надявам, че с действията си показваме, че всяко населено място, всеки отделен жител на общината е важен и търсим начини да решаваме всеки проблем.

През следващата година предстои да бъде открит Център за настаняване от семеен тип за деца в гр. Разлог с капацитет 8 места, Дневен център за стари хора в с. Бачево с капацитет - 24 места, нов Дом за стари хора, в м. "Предел" с капацитет 75 места.

-Каква политика водите по отношение на здравеопазването и образованието?

По отношение на здравеопазването бяха положени неимоверни големи усилия и средства за включването на МБАЛ - Разлог в националната здравна карта като болница за активно лечение, със запазване на нейните отделения. Ние имаме една последователна политика по отношение на здравеопазването. Направено е заснемане на МБАЛ - Разлог във връзка с подготовката на проектно предложение. Ремонтират се неврологично и детско отделение, ремонтирана е Поликлиниката. Закупена е апаратура и оборудване.

Успяхме да запази структурата на училищната мрежа и през настоящата учебна година 2010/2011. Изключителен успех е включването на ОУ "Братя Миладинови", с. Елешница в списъка на защитените училища за 2010/2011. С неимоверни усилия и дипломация училището е спасено и ще получи дофинансиране от държавния бюджет.

Изградихме нова млечна кухня в Разлог, така че нашите деца ще имат достъп до качествена храна, която отговаря на всички системи за мониторинг и контрол.

В Разлог активно работи Младежки център за свободното време на талантливите и амбициозни деца. Най-голям интерес и посещаемост имат клубовете по танци, приложни изкуства, народно пеене, фитнес. Курсовете са организирани като извънкласна дейност, в която може да се запише безплатно всеки ученик според своя интерес. Стремим се да създаваме по-добри условия за нашите деца.

-В навечерието на коледните и Новогодишни празници какво си пожелавате?

Пожелавам не само на себе си, но и на всички здраве, радост и късмет във всеки дом! Пожелавам си една успешна 2011г. ние по традиция ще я започнем с Новогодишния кукерски карнавал "Старчевата".

Весели празници!

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: