Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюстендил излъчи послание за мир
Десетки участници преминаха през Кюстендил като част от международната инициатива "Пробег на мира“, в която се включи и Община Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Те изминаха няколко километра през центъра на града и стигнаха до площад "Велбъжд“, където предадоха горящия факел на мира – символ на глобалната кауза.

В щафетното бягане се включиха както кюстендилски състезатели от различни спортни клубове, така и доброволци от Англия, Шотландия, Нова Зеландия, Мексико и Исландия. Те предадоха посланието за мир на основателя на инициативата Шри Чинмой.

На сцената ги посрещна кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, а гласовитите малчугани от вокална група "Калпазани“ изпълниха детския химн на града под "Хисарлъка“. Горящият факел символизира стремежа на човечеството към мир и световно единство. 

Инж. Атанасов приветства гостите и посочи, че Кюстендил е град с хилядолетна история. Град, дал пример на целия свят за мир. Градът на Димитър Пешев – Спасителят на българските евреи. Един акт, тръгнал от малък град като Кюстендил, но пример в световната история.

"Кюстендил излъчва послание за мир. Сега имаме нужда повече от всякога да се обединим. Сега е моментът да излъчим посланието за мир и се надяваме то да стигне до повече хора. Всички религии трябва да се обединим, всички трябва да се молим за мир. Площадът е пълен с деца – това е нашето бъдеще. Те заслужават да живеят в мир. Те имат правото да живеят в мир. Те са нашето бъдеще и ние сме длъжни да го направим за тях“, каза инж. Атанасов. Той подари на бегачите репродукция на картина от големия български художник Владимир Димитров – Майстора.

Младите футболни надежди на Кюстендил изписаха с телата си думата "МИР“, а след това в пространството между Обредния дом и черквата "Свето Успение Богородично“ беше засадена дърво от вида "Японска вишна“.

От града на Майстора бегачите се отправиха към граничен пункт "Гюешево“, където ще продължат тичането през Република Северна Македония и Република Сърбия, до финала в Унгария.

Кюстендил тази година имаше привилегията да бъде част от европейския маршрут на световния пробег и да посрещне факела, запален на 6 март от папа Франциск, с което е даден старт и благословия на 21 000-километровото пътуване през Европа. Инициативата обхваща над 150 страни и обединява бегачи от цял свят, превръщайки ги в посланици на мира.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: