Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюстендилци отбелязаха 116 години независимост
В Кюстендил тържествено бяха отбелязани 116 години от обявяване на Независимостта на България, предаде репортер на "Фокус“. Честването се състоя на "Арката“ на площад "Велбъжд“. По традиция беше издигнато националното знаме на Република България, а Градският духов оркестър изпълни българският химн – "Мила родино“. Последва тържествено слово.

В него беше посочено, че обявяването на българската независимост не е просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стоят внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите.

"Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат“, се каза още в словото.

На тържественото честване присъстваха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметове, зам.-областният управител, общински съветници, депутати, представители на културни институти, неправителствени организации, политически партии и граждани. Имаше представители и на Архиерейското наместничество към Кюстендилска духовна околия.

Събралите се паднаха на колене и записаха минута мълчание, чрез което отдадоха почит към паметта и делото на героите и мъчениците, отдали живота си за Независима и свободна България. Последва поднасяне на венци и цветя на паметника "Булаир“, където почетен караул отдадоха членовете на клуб "Традиция“ – клон Кюстендил.

След честването кметът инж. Атанасов посочи, че в този ден посланието може да е само едно – Единство, припомняйки, че  историята показва, че тогава когато властите в България са били единни - България е вървяла само и единствено напред.

"Пожелавам на всички кюстендилци, на всички българи, независимо къде се намират по света да бъдат живи, да бъдат здрави, но най- вече да бъдат единни, защото само когато сме заедно успяваме“, каза още инж. Атанасов.

Празникът продължи с концертна програма на Вокална група "Неразделни“ и децата от класа по поп пеене на Жана Райнова - Дамяна Ризова , Карина Божкова, Марина Тодорова, Карина Петрова, Живко Златанов, Карина Петрова и Живко Златанов.


Още по темата: общо новини по темата: 51
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: