Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лесничеи с личен автомобил и пари от джоба разбиха контрабанден канал за сеч и превоз на трупи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:50 / 05.08.2011Коментари (0)1001
Служители на Държавно горско стопанство /ДГС/ -Благоевград разкриха контрабанда на дървесина в особено големи размери, на 20 юли подвижната стража на Предел по сигнал задържа ТИР с регистрационен номер Е8259ВС, управляван от Владислав Влаин, който превозва 50 куб.м дървесина, съобщава в. "Струма".

При проверката се установява, че автомобилът е натоварен и тръгва около 22.00 ч. през нощта от района на фришопа край ГКПП - Логодаж, на 20 метра от базата на Гранична полиция, и въпреки изричното разпореждане нощно време да не се транспортира дървен материал, товарът поема към Разлог. За да не изтече информация, "хвърковатата чета" от горски и началникът им инж.В. Иванов правят частно разследване с личен автомобил за собствена сметка. Оказва се при огледа на трупите, че дървесината е с подправена марка от бившия горски стражар Мустафа Бошнаков, който издал фалшив превозен билет на водача на автомобила.

Обстоятелството обаче е отречено от Бошнаков при направената справка и излиза, че отговорен е шофьорът, който е бил нает да изпълни курса. Случаят е предаден за разследване на прокуратурата заедно с иззетите отрязъци от фалшивите марки и съпътстващите товара фалшифицирани документи. За издаването на фалшива марка и фалшив превозен билет чл. 268, ал.1, т. 2 и 3 от Закона за горите предвижда санкция от 1000 лв. до 10 000 лв.

В анонимно писмо до редакцията на "Струма" служители на ДГС - Благоевград описват, че бившият им колега Мустафа Бошнаков след напускането на системата се занимава с частен бизнес в сферата на дърводобива. Те твърдят, че се ползва с благоразположението на зам. шефа на стопанството в Благоевград, описан с прякора Козата, защото ходел на работа вместо с униформа по къси шарени гащета и чехли. Напомнят още, че съпругата на Козата е счетоводител във фирмата на Мустафа Бошнаков "Елина 2М" ЕООД в село Рибново.

Според тях това е явен конфликт на интереси. Случаят не е изолиран, става въпрос за канал за контрабандна дървесина, който действа по следния начин според горските служители: в обектите се прокарват пътища като писти и се отсичат много немаркирани дървета. В дните, когато немаркирана дървесина трябва да се извози, зам. директорът изпраща горските в другия край на участъка, за да не гледат, докато приключи извозването. Позовавайки се на правилото за ненормиран работен ден заплашва служителите, че който си тръгне по-рано, ще бъде уволнен, твърдят анонимните свидетели.

Проверка може да установи, че на територията на ТП ДГС - Благоевград са издавани множество превозни билети за нощните часове през последните 2 г., убедени са лесничеите. Те насочват подозренията си към заместник-директора, като напомнят, че само преди няколко месеца си купил миниван "Рено" и се похвалил пред колегите си, че не е теглил заем. Друг факт, който прилагат към аргументите си, е, че когато на 22 юли предали докладната за задържания контрабанден товар на заместник-началника, той се опитал да попречи за изясняването на случая, да пречупи горските и да се потули всичко.

Проблемът е, че нямаме подкрепа от висшите етажи на системата, затова и не смеем да говорим открито, защото ще ни уволнят още на другия ден и ще ни изкарат клеветници, притесняват се служителите. Случайно или нарочно, е сбъркана от секретарката на Горското стопанство в Благоевград дори датата при входирането на докладната им, тя е депозирана на 22 юли в петък, а е заведена на 23 юли, т.е в събота, когато е неработен ден. Впоследствие тази "дребна" грешка може да се окаже решаваща в съда и обвинението да падне. Според вътрешна информация за последните два месеца щетите за ДГС -Благоевград са за около 600-800 кубика дървесина.

Служителите правят дисекция и на професионалната кариера на техния началник. Той бил от Кърджали, майка му работи все още в Регионалната дирекция на горите, която е известна още като царството на ДПС. Как е назначен чак в Благоевград новобранец от системата е въпросът. Известно е, че поради несправяне със служебните си задължения бившият директор инж. Павлина Иванова е била на път да го уволни, но се спасил с ловка маневра, като преминал на работа в ДГС "Рила". След кадровата рокада в Благоевград новият директор Калин Зашев го реабилитира и го прави заместник. Според служителите Зашев едва ли е в течение с игрите на заместника си. Самият зам. шеф се държи арогантно с подчинените си и не пропуска случай да ги обиди.

Коронният му номер е да им "напомни", че може да върти работата и без тях, само с чистачката. Обича да размахва и прословутия си график за дежурства, който според нас е абсолютно незаконен, защото никъде не е фиксирано заплащането ни в такива дни, а няма и обявени дати за почивка, т.е. излиза, че трябва да сме му на разположение по 24 часа 365 дни в годината, недоволстват горските.

Те предлагат на инж. Йолев, който оглави новосъздаденото Държавно югозападно горско предприятие с център в Благоевград, че трябва да вземе предвид изнесеното и да награди поне с грамота "хвърковатата чета" на инж. В. Иванов, която реално се бори с горската мафия с риск хората да си загубят работата, а въпросният шеф също да бъде "награден поне с медал "Ексзам. директор на ДГС - Благоевград", а прокуратурата да даде своя принос в "награждаването".

Б.р. Редакцията запазва анонимността на лесничеите, сигнализирали за действащата контрабандна схема в горския бранш, запазва анонимността и на зам. директора с екзотичния прякор Козата - задължение и отговорност е на прокуратурата и директора инж. Йолев да огласят не само името му, но и "заслугите му" при изпълнение на служебните задължения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: