Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лозари отказват да продават грозде за без пари
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:47 / 12.09.2012Коментари (0)290
© Blagoevgrad24.bg
Няма да продадем тазгодишната гроздова реколта на евтини цени. И без това е добивът е толкова слаб. Затова пък качеството е добро, всички гроздаци са с висока захарност. Това твърди кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов, Местният управник е производител и отглежда 25 дка лозя.

"Сушата унищожи голяма част от реколтата. Това, което оцеля, е много сладко и е идеално за вино и ракия. Ще държим добра цена", категоричен е той. Мискет, рубин, мерло ще се продават за левче килото. Широката мелнишка пък се предлага на 60 стотинки.

"В Петричко може и да я дават по-евтино, но илинденските производители сме категорични, че под 60 стотинки няма да паднем", допълни Ибришимов. Все още не е започнало брането на прочутия сорт "керацуда". Стартът на кампанията е планиран за 22 септември. За "царицата" на бялото грозде също ще искат цена от лев за килограм.

Керацудата е много дребна, но пък захарна. "Добивът е много скромен. Ако миналата година от пет декара мерло берях 200 касетки с грозде, сега са едва 60. Това е три пъти по-малко", сподели Ибришимов. Според него гроздето се изкупува от частници от цяла България, които го взимат да правят вино за собствена консумация. Винпромите от една-две години спряха окончателно да изкупуват от местните земеделци. "Те си имат собствени лозя, пък и много от тях разчитат само на химията, за какво им е грозде", казва кметът на Илинденци. Той е категоричен, че държавата трябва да принуди винзаводите да изкупуват част от реколтата на гроздопроизводителите. "Това също е вид помощ, както и гаранция, че ще реализираме продукцията си и ще избием направените разходи", убеден е Ибришимов.

"Няма такъв филм, ние живеем в пазарна икономика и никой не може да ме задължи да изкупувам нечия продукция", контрира идеята Николай Бошкилов, който има винарна изба в Благоевград, но и отглежда 300 дка лозя в санданското село Ласкарево. "В нашия бранш на този, който продава грозде, винаги му е евтино, а на този, който купува, винаги му е скъпо", убеден е предприемачът. Според него винзаводите си имат собствени насаждения и затова не искат да купуват от частни производители. Други пък имат в избите залежали количества, които не могат да продадат.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в Кюстендилско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: