Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лятната сцена в Разлог обедини 200 самодейци
Автор: Ливия Кукова 15:53 / 25.07.2024Коментари (0)987
©
Зрителите на концерта, състоял се на площад "Преображение“, аплодираха искрено феерията, от танци и музика, представени от творчески колективи, ансамбли, групи и изпънители при деветте читалища на община Разлог, всички те – богатство, всички - носители на национални и международни награди.

"Сцената на самодейците“ започна с пъстрота и слънце, поднесени от колективите при НЧ"Слънце-1938“, село Горно Драглище. Танцов състав "Пъстра везеница", с хореограф Николай Манчев, изпълни палитра от танци, които дадоха заявка за предстоящия уникален по рода си концерт. 

Самодейните състави от село Елешница, при НЧ "Западнородопски лъч-1906г.“ бяха представени от женска фолклорна група "Зорница", с ръководители Велка Аршинкова и Мария Гигова. Сладкопойните "зорници"- стожери на читалището в Елешница, изпълниха стари местни песни, предавани от поколение на поколение. НЧ "Заподнородопски лъч -1906 г“ бе представено и от танцовите състави "Илиопол“, които се формират преди повече от 10 години от млади и милеещи за фолклора хора. С ръководител Мартин Влахов, "Илиопол“ изтанцуваха едни от най-пъстрите и красиви танци и хора.  Сцената на самодейците“ прие топло талантливите добърски баби – "живите съкровища“ на ЮНЕСКО. Представители на НЧ ,, Просвета 1927 г.‘‘, село Добърско, жените-гласове изпълниха две автентични за региона си песни. 

Силно аплодиран беше и оркестър "Ромски перли“ при НЧ "Развитие 2004 г.“- гр. Разлог, с ръководител Ромео Малинов. С успешната си професионална рализация, на "Сцената на самодейците“ оркестърът представи ориенталски инструментал и характерни песни.

Самодейците от НЧ "Георги Тончев-1927“, село Долно Драглище - пазители на културното ни наследство, също демонстрираха своя талант и любовта към народното творчество и с песни, и с танци. Танцов състав и фолклорна група "Шарена китка“, с ръководители Венцислав Костадинов и Илия Пукнев, грабнаха сърцата на публиката с автентични и мелодични изпълнения. 

Още едно богатство за община Разлог са самодейците от НЧ "Просвета -1908“, с. Баня, които предават миналото, създават настоящето и гордо полагат основите на бъдещето. 

Те бяха представени от женска и мъжка фолклорни групи, с ръководител Николай Левенов, детска тамбурашка група, с ръководител Мартин Бергов, детска вокална група, с ръководител Яна Добрева и детски танцов състав, с ръководители Александър Седевчов и Мартин Влахов.Самодейците от село Баня представиха своето уникално творчество – и под плисналия дъжд, съобщиха от Общината. 

Обединени - под дъжда, НЧ "Просвета-1908“, село Баня и НЧ "Христо Ботев 1925“, село Годлево, се "качиха“ заедно на сцената и вкараха душа и сърце в общия си танц, направен с любов и мерак.Разлог се гордее и с постиженията на самодейните формации при читалище "15 септеври 1903-1909“. Читалището бе представено от Фолклорна група "Пирински глас“, създадена през 2015г., с ръководител е Елена Джупанова. Групата активно участва в мероприятия, организирани от читалището и Община Разлог вече 35 години. 

С автентични бачевски песни завърши празничният концерт. Женска фолклорна група "Детелини“ при НЧ Самообразование-1928, закри "Лятната сцена“ на самодейните състави със своите красиви гласове и усмихнати лица. 

От името на кмета на община Разлог Красимир Герчев бяха връчени Грамоти за участие на всички читалища. В специално обръщение кметът благодари на всички за красивия концерт.

"Малко е да кажа благодаря на всички ръководители на читалищата, на управителните им съвети, на художествените ръководители, на стотиците самодейци, които пяха и танцуваха дори под силния дъжд.- написа той в обръщението си по повод концерта. - Дъжд ги валя самодейците, но не спряха. И сътвориха пореден празник на красотата на община Разлог!

Празник на самодейците на община Разлог, които доказаха, че са живи корените български.

Те са, те – истинските пазители на традицията. От характерните стари песни на живите човешки съкровища на Юнеско – Добърските баби – до най-малките танцьори от Горно Драглище и село Баня, които обичат българския фолклор. Благодаря ви, самодейци на община Разлог. Гордея се с вас!“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: