Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майка на две деца издъхва след упойка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:05 / 01.04.2011Коментари (0)416
© Blagoevgrad24.bg
31-годишна жена от Дупница почина и остави двете си деца сирачета заради лекарите", твърдят роднините й. Шивачката Йорданка Виячка издъхнала при операция, при която трябвало да бъде "поправена" работа на същия лекарски екип в частна болница в Дупница.

"Медиците, които са оперирали, не са имали необходимата квалификация, а анестезиологът не се е съобразил с непоносимостта на Йорданка към определени упойващи вещества, категорични са роднини и експерти. От болницата обаче отричат всякаква вина.

След смъртта на младата жена вече 5 години делото не е стигнало до съда.  "Надявам се на справедливост единствено заради двете ни деца. Не можем да я върнем, но искаме обезщетение, за да могат да кажат - ето това ни е от мама", казва съпругът Младен Виячки.

На 15 февруари 2006 г. Йорданка била оперирана заради възпалена слюнчена жлеза. Според медицинската документация тя била подложена на тест за алергия, който показал непоносимост към две от упойките.

След операцията в тялото на жената останали конци. Наложила се втора, защото се получило възпаление и загнояване. Втората операция била на 6 април. "Въпреки нашето предупреждение, че е алергична, този път не й бе направен тест, но й беше поставена упойка. Тя е издъхнала веднага след това, на операционната маса", казва Виячки. "В заключението от аутопсията е записано, че Йорданка е починала от белодробен оток. Самият патоанатом обаче не можа да даде обяснение за причините за смъртта", допълва той.

В експертизи, назначени по досъдебното производство, вещи лица казват, че смъртта може да е настъпила от алергична реакция към упойващите вещества. В едно от становищата е записано дори, че "оперативният екип не е имал необходимата квалификация за оперативно лечение на слюнчена жлеза, която операция е с определен регламент по приетия стандарт за лицевочелюстна хирургия".

"Можеше да кажат - ние в нашата болница не лекуваме това. Отидете в София", недоумяват роднините на починалата. Те пазят всички документи по делото.

"Имаме сериозни опасения, че се прави всичко възможно случаят да бъде потулен", казва съпругът на Йорданка. Близките обвиняват за смъртта й анестезиолога д-р Силвия Станкева, която е съпруга на шефа на здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов. Преди да поеме поста, той беше хирург в частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница, а д-р Станкева е анестезиолог от основаването й. Тя работи и в момента, макар че има мярка "подписка" по делото.

Д-р Станкева е привлечена под отговорност по член 123 от НК за причиняване на смърт поради немарливост.

През петте години на разследването са били назначени общо 7 експертизи. В становищата е записано, че анестезиологът д-р Станкева не е предложила на лекуващия лекар тест за алергия при болен с доказана алергия, макар че това й е било известно от предишна оперативна намеса. Преди фаталната процедура при поставяне на упойката на Йорданка Виячка на 6 април 2006 г. тя не е предложила и предварителна консултация с алерголог, за да се подготви пациентката за операция по негово предписание, са констатирали още експертите.

"Уморих се 5 години да давам обяснения. По случая има един куп документи, становища на много експерти." Само това каза за "24 часа" д-р Силвия Станкева.

Делото е внесено в Кюстендилския окръжен съд, но заради непълноти в обстоятелствената част на обвинителния акт е върнато за доразглеждане.

В обвинителния акт е записано, че експертизите допускат, че смъртта вероятно е резултат на алергичен шок и е настъпила бързо при неподготвен болен при въвеждането му в упойка.

В заключението на държавните обвинители обаче причината за смъртта на Йорданка Виячка представлява предположение, а не категоричен отговор, е мнението на съдията по делото Надя Георгиева.

Трима прокурори досега са се занимавали със случая. Един е отстранен, а друг си е направил отвод. "Назначена е поредната комплексна съдебномедицинска експертиза, от която чакаме резултати", казаха от кюстендилската прокуратура.

"Не става въпрос за лекарска грешка. Съжалявам, че е починала млада жена, но обвиненията, които се отправят срещу д-р Станкева са напълно неоснователни", каза за "24 часа" шефът на частната болница в Дупница д-р Ени Лефтеров.

Причината за кончината на жената според него била "ритъмна смърт". "Това се проявява предимно при млади хора. Затова и експертизите не могат да установят точната причина за смъртта, а делото още не е в съда. Можело е жената да почине и докато си е пиела кафето", категоричен е Лефтеров.

Той твърди, че болницата в Дупница е имала право да извърши операцията. "По новите стандарти "Свети Иван Рилски" е с второ ниво на комплексна оценка, която отговаря на нивото на областна болница", твърди д-р Лефтеров.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: