Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Караджова спаси проект за изграждане на регионално депо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:11 / 13.01.2012Коментари (0)151
© Blagoevgrad24.bg
На извънредно заседание на ОбС - Разлог по покана на кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев присъства министър Нона Караджова, съобщават от пресцентъра на институцията за Blagoevgrad24.bg.  Акцентът на заседанието бе гласуването на предложение, с което общината Разлог да кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." с проект "Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците, регион Разлог".

С мнозинство от 17 гласа "за", 1 "против"и 3-ма "въздържали се" общинските съветници от Разлог гласуваха общината да внесе проектно предложение за изграждане на модерно регионално депо до 18 януари 2012 година.

Изключително важното решение бе взето след като министър Караджова увери за пореден път присъстващите в безопасността на депото за хората и околната среда.  Министър Караджова  не пропусна да посочи жестоките санкции и екологични такси, които общината ще плаща, както и опасността  да се загубят почти 13 милиона лева, ако не се изгради регионално депо. 

"Такива регионални системи за управление на отпадъци има в над 50 региона в страната. От правителството и от страна на Европейския съюз се предоставя възможност да се кандидатства по ОП "Околна среда" и регион Разлог е сред 20-те, които имат тази възможност", каза министър Нона Караджова.

"Стойността на проекта индикативно е около 13 милиона лева, като включва изграждане на първа клетка на депото за остатъчни отпадъци. Надявам се, че след време ще се изградят и рециклиращите инсталации за отделяне на полезните компоненти от депото и съпътстваща инфраструктура за нормалното обслужване на една такава система", допълни министър Караджова.

"Проектът е минал през процедури за оценка за въздействие на околната среда за разлика от сега съществуващото сметище, което създава проблеми и не е изградено по нормативните изисквания. Новите съоръжения нямат нищо общо с начина на изграждане и експлоатиране на старите сметища. Изграждането на това съоръжение е предпоставка да се предоставят пари и за рекултивация на старото депо на Разлог", подчерта министър Караджова, като посочи, че това не са евтини проекти.

Подобни проекти за рекултивация са на стойност 4-5 и повече милиони лева. Реализацията на този проект ще позволи и финансиране за рекултивация на старото депо, което от само себе си не може да се рекултивира.  Тя изтъкна и други стимули за общините, които изпълняват европейските изисквания за управление на отпадъците, каквито се предвиждат и в новия закон, който в момента е на второ четене в парламента.

Изпълнението на проекта за изграждането на регионална система за управление на отпадъците в Разлог според министъра на околната среда и водите Нона Караджова ще реши много въпроси на общината и региона свързани с битовите отпадъци.

 "Бъд
© Blagoevgrad24.bg
ещото модерно съоръжение ще отговаря на всички европейски екологични норми и няма да застрашава околната среда, чистотата на въздуха и водите, в това число и минералните в района. По никакъв начин регионалната система за управление на отпадъците не може да засегне минералните води в региона. Имате прекрасна вода, която трябва да ползвате.", изтъка като експерт с 27-годишен опит  министър Караджова. Изтъкнати бяха и финансовите стимули и сериозни възможности, които общините получават. Пари за отпадъци през следващия програмен период няма да има, обясни министър Караджова и допълни, че това е шансът на общините.

Министър Караджова посочи също, че депото в Разлог ще е от модерните, които преди въвеждането в експлоатация, ще бъде и с т. нар. комплексно разрешително. "По европейските процедури комплексни разрешителни притежават само тези инсталации, включително депа за отпадъци, които отговарят на изискванията за прилагане на най-добри налични техники. Възможностите са сериозни, рискове няма. След години това съоръжение ще приема минимален отпадък останал след сепариране. Твърде скъпо ще струва на гражданите, ако не бъде изградено новото регионално депо.", поясни министърът.

Министърът даде конкретни отговори на въпроси на граждани и представители на местната общественост, които присъстваха на заседанието  и изразиха неоснователни притеснения. Модерната регионална система за управление на отпадъци ще обслужва общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: