Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мост на “Струма" стъпва върху къща
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:07 / 20.02.2011Коментари (0)390
© Blagoevgrad24.bg
Алтернативен проект на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е подготвила агенция "Пътна инфраструктура", научи в. "24 часа".

Вместо един тунел, дълъг 13 км, агенцията е прокарала шест по-къси с шест моста. Той обаче заличава строг природен резерват и цялата югозападна половина на Кресна. Първият стълб на моста след последния тунел пък е проектиран върху покрива на една от къщите в града. Освен това новото трасе не следвало посока север-юг като първоначалния вариант, а било прокарано зигзагообразно през дефилето на Струма.

Абсурдите в новия проект на пътната агенция били открити от еколозите от Коалицията за спасение на Кресненското дефиле, които са включени от регионалния министър Росен Плевнелиев в специална работна група за построяването на магистралата до Гърция.

Алтернативният проект е даден за предварително съгласуване от екоминистерството на 11 февруари, разказа шефът на отдел "Натура" в националната служба за защита на природата Николай Недялков. Съгласуването било нужно, защото екооценката на магистралата е правена само за вариант с един дълъг тунел, който обаче бил много скъп. Всеки друг вариант обаче трябва да мине поне предварително обсъждане за нуждата от ОВОС.

Налагане на координатите на входоведе и изходите на тунелите върху карта показало, че се засягат ценни защитени територии и град Кресна, потвърди експертът от екоминистерството Недялков. "Нямам никакво обяснение защо сега пуснаха този вариант и как са решили да проектират така", коментира той.

Заради това на среща с регионалното министерство миналата седмица екоминистерството категорично обявило, че този вариант е неосъществим. Регионалното министерство и пътната агенция пък били помолени да не пускат за съгласуване нови варианти на магистрала "Струма", докато не приключи експертизата на европейската програма "Джереми", която трябва да даде алтернативи за минаване през Кресненското дефиле.

От АПИ не коментираха кой и как е измислил проекта заличаващ Кресна и резерват.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: