Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На вниманието на прокуратурата: Частни булдозери ровят река Рилска като своя
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:05 / 18.10.2010Коментари (0)218
© dennews
Частни булдозери газят водите на река Рилска, прекрояват коритото й и трупат високи диги. За това сигнализират жители на кочериновските села Пороминово и Бараково. От седмици хората стават свидетели на безцеремонни строителни работи покрай две заформящи се вилни селища на самия бряг на реката в землището на с. Пороминово. Наш екип на място се убеди, че на единия обект булдозери вече са изместили реката в ново корито и са натрупали високи диги. Според хора от селото това е станало след проливните дъждове в последните седмици, заради които водите на реката стигнали до самите къщи, които все още се строят. За да спасят инвестициите си частниците са натрупали чакъл и така са отдалечили реката от естествения й бряг, като до къщите се образувало малко езеро.

"Новите" брегове на реката представляват високи купища от камъни, като от лунен пейзаж. Според местните хора грубата намеса в естествения път на реката и разрушаването на местообитанията на няколко защитени вида животни, обитаващи ливадите и коритото на реката, която е и част от НАТУРА 2000, става по незаконен начин. "Водите и коритата на реките са изключителна държавна собственост и не може с тях да са разпорежда нито община, нито частници. Ние разбрахме, че има инвестиционен интерес за корекция на реката, но срокът за обжалване на проекта все още не е минал. Няма и окончателно разрешение за това", казва Методи Панайотов от Инициативния комитет за запазване на Рилската долина и реката. Затова и на спешна среща на Инициативния комитет хората решиха да обжалват корекцията на коритото и да заведат дело.

Според тях това е било запланувано още покрай идеята за изграждане на каскада от вецове по река Рилска, чиито строежи обаче бяха отменени от съда след сигналите и делата, заведени от Инициативния комитет. "Те са си мислили, че като направят централите коритото ще се оголи и на освободените земи ще се направят селища. Точно това става ясно от проекта за корекция. И кметът на Пороминово Венелин Петров и хората казват, че не е нужна толкова скъпа корекция, просто защото рилските вецове от години ловят водите и реката не е заплашва нито къщи, нито ниви. Затова строят толкова близо до реката, защото ако имаше вецове нямаше да има толкова много вода. Да, обаче сега няма вецове и водата им стига до къщите", обяснява още Панайотов.

Кметът Петров вече е подал сигнали в РИОСВ-Перник и до кмета на община Кочериново Костадин Катин против идеята за корекция на коритото.  "Реално на Пороминово трябва стена от 400 метра само на едно място, където реката създава проблеми. Иначе е престъпление ние да я затваряме в бетон и диги. Така ще стане неизползваема за местните хора, за водопой на животните, за поливане на градините, както и за дивите животни", обясни той. Проектът за корекция предвижда вдигане на 2-метрови диги от двете страни на реката от чакъл, изваден от коритото на самата река от моста на Пороминово до моста на Бараково. Според проекта коритото ще представлява бетонен трапец, т.е. дъното й ще бъде бетонирано. "Ясно е какво се случва.

Кметът Катин иска с този проект да угоди на инвеститорите. И отново за сметка на всички обикновени хора и бъдните поколения да се уреди за няколко човека лукс и удобство. Т.е. общината ще извърши корекцията, само за да защити къщите, които частниците строят на самите брегове. А и земите как бяха продадени? По 20 ст. квадратния метър на инвеститорите, а Катин беше обещал да ги продаде на хората, които са ги стопанисвали с години. Така каза на едно събрание преди изборите-ще може да си купите земите, които стопанисвате. Да, обаче когато го е говорил това те вече са били продадени. И ето сега какво става", обяснява през сълзи мъж, който обаче помоли за анонимност. Друг мъж от срещата на Инициативния комитет пък разказа как повикани на място полицаи при опит да проверят, защо багер копае в реката получили отговор, че тези терени са вече части.

А за да "забие колците в границите на имота си, собственикът трябвало да мине още три метра навътре в реката".  "Катин е действал със страхотно самочувствие и при сделките за вецовете, и при сделките за продажби на земи. Ако ние не бяхме обжалвали вецовете те вече трябваше да работят. И затова този проект за корекция се появява сега. Сега вече това трябваше да са оголени земи и той предвидливо е пресметнал, че ще има земи за рекултивация. Къде обаче са тези 500 декара, които се споменават в проекта? Затова и сега частниците не са виновни толкова колкото кмета", обясняват група кочеринци.

"Реката е държавна собственост. А по закон, ако например природно бедствие измести водите й старото корито остава държавна собственост, а новото корито също моментално става държавна собственост. Затова трябва да си безумно смел, за да актуваш земи на реката като общинска земя или частна. А още по-смел трябва да си за да продаваш такива имоти. Затова трябва да заведем дело незабавно", обобщи позицията на всички Ангел Велинов. "Хубаво е, че сега държавата си върши работата и полицаите проверяват какво се е случвало в община Кочериново. Ще бъде добре прокуратурата и полицията да проверят и тези сделки и този проект, защото мирише на гнило. Хубаво са в общината нека проверят и как така ще се руши коритото на реката, която е в НАТУРА 2000. И най-вече защо-като смисъл няма. Има по-важни неща и по-неотложни, за които да се харчат пари", добави още Велинов. Хората от Инициативния комитет вече започнаха да събират пари, за да поемат разноските по делото срещу корекцията на реката.

Източник: dennews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: