Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Намериха частен музей на антики у дома на преподавател от ЮЗУ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:36 / 13.02.2011Коментари (1)394
© МВР
Антимафиоти разбиха частен музей на антики. Множество ценни накити, монети и съдове са открити в дома на преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. 59-годишният Нино Михайлов държал старините в специални класьори по епохи и реалната им цена на черния пазар. За него работили трима дилъри от Бобов дол. Бандата въртяла търговия с иманяри от цялата страна.

Главен асистент д-р Михайлов е "мозъкът" на групата. Той работи в ЮЗУ от 1981 година. В момента е във Факултета по педагогика  и обучава бъдещи даскали. Преподава Методика на обучението по роден край, природознание и родинознание. Завършил е висшето си образование в Софийския университет "Климент Охридски", специалност "Начална училищна педагогика". Негови колеги признаха, че знаят за увлечението му към културно-историческите ценности. От полицията уточниха, че от дълго време той се занимавал с такава нерегламентирана дейност. 

"Обичаше да се хвали, че е отличен нумизмат, неговата най-голяма страст бяха монетите от най-ралични исторически епохи. Нино не е семеен, остана си стар ерген", допълниха колеги на арестувания преподавател. Те въобще не са учудени, че в дома му е открит цял музей. Антимафиотите конфискуваха завидната му колекция от антични и средновековни монети, керамични съдове , предмети и фрагменти от предмети с различно предназначение, множество върхове от стрели на копия.

Университетският преподавател е успял да се снабди нелегално с изключителни бижута и фибули от сребристосив метал, фрагменти от предмети с флорално изображение, пръстени с инкрустиран син камък. Наред с тях в жилището му са открити незаконен газов пистолет и заглушител за него.

Заедно с д-р Михайлов в ареста са прибрани и "дилърите" му от Бобов дол. Поне едно денонощие наровете ще търкат  Р.Г. на 43 г., С.Б. на 66 г., И.А, 34 г.. В техните домове и в къщата на роднина на единия от тях в радомирското село Чуковец са намерени още монети, бижута, керамични съдове и металотърсaч.

Според полицията гравитиращата около главният асистент група му е доставяла срещу солидно заплащане старините от други области на страната, както и е ходила на място за нелегални разкопки. Срещу Михайлов е започнато дознание по чл.278, ал. 6 от НК за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законовия ред. Очаква го затвор до 15 г. и глоба до 6000 лв.

Източник: standartnews.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И максималното наказание ще му е малко! Този род престъпления трябва да са с особена тежест, тъй като умишлено се съспипва и продава историята на целия народ и не само на българите при това.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: