Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не се карайте, не се шпионствайте, завещала Ванга
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:35 / 04.10.2011Коментари (0)209
"Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки, като си ида, да не се карате, да не се шпионствате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте! Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му."

Това са последните думи на Ванга, преди да почине през август 1996 г.

"Само те са достатъчни да ги запомни човек и да ги следва. Всички други думи за нея са излишни", каза Нешка Робева вчера при отбелязване 100 г. от рождението на пророчицата в местността Рупите.

Хиляди българи, гърци, руснаци и македонци изпълниха двора на манастирския комплекс "Св. Петка" от ранни зори. Църквата бе тясна да побере признателните миряни, дошли да почетат рождения ден на Ванга.

Край гроба й седяха възрастни жени и си спомняха всяка среща с нея.

"Често съм се допитвала до леля Ванга и винаги ми е помагала. Все за болести съм била при нея и ето, вижте на кои години съм. За първи път бях тук заради момченцето ми. Беше на 4-5 годинки, а още се напикаваше. Обиколих кои ли не доктори и накрая - хайде при Ванга", спомня си леля Верка от с. Дамяница.

Тогава Ванга й казала да не се притеснява. След пубертета синът й ще се оправи и няма да има и помен от проблема. "Днес е на 45 г. , жив и здрав мъжага", допълва пенсионерката.

"Синът ми беше тираджия, но с малко стаж и неопитен. Тръгна на курс в Югославия и бре да си дойде днес, утре - няма го. Нямаше тогава и мобилни телефони. В чудо се видяхме какво се е случило и единственото ни спасение бе леля Ванга", разказва пък Мария Колева.

Пристигнала една вечер на смрачаване и влязла при пророчицата. "Не се бойте! Синът ти е жив и здрав и скоро ще си дойде. Ще мине месец, откакто е заминал, тогава ще го видите", казала пророчицата. Точно 30 дни след заминаването си мъжът се върнал у дома.

Докато насядалите по пейките и на зелената морава жени разменяха спомени, свещеници осветиха новия паметник на Ванга.

Той е дело на скулптора проф. Емил Попов. Паметникът е от месинг и бронз, посребрен и тежи около 500 кг.

"Притеснен съм дали се справих със задачата. Дано да съм успял. Повярвайте ми, никак не е леко да пресъздадеш духа на Ванга", обясни авторът, който е дарил творбата си.

Светлин Русев и арх. Богдан Томалевски помагаха с идеи как точно да бъде поставен паметникът, така че да се вписва в целия парк с църквата и къщата на Ванга. Мястото му е вляво преди мостчето, водещо към храма. Пророчицата е с протегната напред ръка - така, както я помнят хората.

Веднага след като осиновеният син на пророчицата Димитър Вълчев и Светлин Русев свалиха бялото платно, се изви опашка от желаещи да се снимат. Огромни букети и кошници с цветя веднага засипаха статуята. Жени целуваха ръката и плачеха.

"Забрани на мъжа ми да пие какъвто и да е алкохол, защото "видя", че като дете е падал на главата си и оттам има проблеми. Нейната дума беше закон и сега той е жив и здрав", сподели жена край паметника.

Непознати бързо се сприятеляваха край него, бързаха един през друг да споделят чудотворните способности на пророчицата.

"В най-тежката година от живота ми Ванга ми даде сили и вяра. В началото на 1996 г. ме съкратиха от работа, синът ми катастрофира тежко, разделих се с мъжа си. Мислех си, че животът ми свършва. Моя приятелка ме посъветва да отида при Ванга. Беше малко преди Великден. Знаех, че вече е болна и невинаги приема хора, но късметът бе с мен. Веднага влязох при нея. Какъв дух имаше тази жена!

Усещах, че самата тя няма сили, а мивдъхваше кураж на мен", казва Йорданка Димитрова от Благоевград.

Пророчицата й казала, че ще се върне след година на същата работа, синът й ще се оправи и я посъветвала да не тъгува за мъжа си, защото ще срещна друг, по-добър.

Съдът възстановил Йорданка на работа, синът й оздравял и тя вече има нов съпруг. Казва, че живее втори живот благодарение на силите, които получила от болната Ванга.

"Сънувах я веднъж - седи около празна маса и ми поиска питка. Оттогава винаги идвам тук с погача", допълва жената.

Илия Луков, Володя Стоянов и Владислав Вълчев изпълниха свои песни, посветени на Ванга. През цялото време Нешка Робева седеше върху огромен камък и бършеше сълзите си.

"Най-важният паметник на Ванга е в душите и сърцата на всеки от нас. Ванга е храмът и храмът е Ванга! Тя беше изпратена при нас от света на светлината с мисия да дарява добро и спасение. Беше част от една божествена вселена, изстрадала в своя земен път вярата си. Даваше спасение за безпътните и надежда за безнадеждните. Виждаше тайните на невидимото и неуловимото. Бореше се да спаси човешкото в човека", каза Светлин Русев.

Хилядите, стекли се в местността Рупите, се поздравяваха с "Честит празник". Хората се тълпяха и да видят през прозорците къщата, където Ванга живя в последните си години. Тя продължава да стои заключена вече 15 г. след смъртта й. От фондация "Ванга" не са получили отговор от областната управа защо домът не се отвори като музей, за да могат хората да влизат и разглеждат.

Вчера сутринта пък в къщата музей на Ванга в Петрич бе открит бюст-паметник, дарение от фондация "Св. Йоан Кръстител" с финансовата помощ на бизнесмена Иван Кочев-Чомбе, който е кръщелник на пророчицата.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: