Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неврокопският митрополит: Не сме били доносници, няма да станем и сега
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:14 / 25.01.2012Коментари (1)220
© Blagoevgrad24.bg
От Неврокопска митрополия няма да бъдат предоставени данни за игумени и игуменки, председатели на църковни настоятелства, свещеници, настоятели и членовете на манастирски събори за проверка в Комисията по досиетата.

"Не сме били доносници, не сме и няма да станем сега, предавайки списък с имената и ЕГН на свещенослужителите - председатели на църковните настоятелства и на църковните настоятели, както и игумените/игуменките и членовете на манастирските събори в диоцеза на Богохранимата ни Неврокопска епархия", се казва в Особено мнение на Неврокопския митрополит Натанаил, заявено по време на заседанието на Светия Синод, цитирано от агенция "Фокус".

По думите му с проверките се цели "нов тотален контрол над Българската православна църква, по-лош и по-коварен от комунистическия". Натанаил смята, че намесата във вътрешноорганизационния църковен живот от страна на когото и да било, е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата.

Припомняме, че на 17 януари стана ясно, че 11 от 15 български митрополити имат досиета за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Според изнесената информация от Комисията по досиетата дядо Натанаил е сътрудничел на Държавна сигурност под псевдонима Благоев. Той е вербуван от полк. Христо Маринчев през април 1980 г., а 7 месеца по-късно е регистриран в Първо главно управление на Държавна сигурност.

На 20 януари свещеници от Неврокопската епархия излязоха с декларация, в която поискаха митрополит Натанаил и останалите владици с досиета да подадат оставка веднага.

Вчера след заседанието на Светия Синод нямаше никаква реакция по случая. След двудневни скандали владиците се отказаха да излязат с позиция пред обществото доколко канонично е било едновременно да служат на Бога и атеистичния режим.

Ето и пълния текст на Особено мнение на Неврокопски митрополит Натанаил:

"Държим да заявим, че поддържаме особеното ни мнение, заявено на 13 декември 2011 година, протокол № 41 и представено в Св. Синод на 15 декември същата година и, че оставаме на особено мнение по решението на Св. Синод от 23 януари 2012 година, протокол № 1 да се предоставят данните на лица заемащи ръководни длъжности, съгласно чл. 140, ал. 4, и чл. 150, ал. 1, както чл. 161, ал. 3 от Устава на Българската православна църква - БП.

Заявяваме, че не сме били доносник, не сме и няма да станем сега предавайки списък с имената и ЕГН на свещенослужителите - председатели на църковните настоятелства и на църковните настоятели, както и игумените/игуменките и членовете на манастирските събори в диоцеза на Богохранимата ни Неврокопска епархия.

Убедени сме, че с това се цели нов тотален контрол над Българската православна църква, по-лош и по-коварен от комунистическия. Това няма ли да е повод за създаване на нов разкол, който да разбие, а защо не и унищожи поместната Българска православна църква, която е всегдашна опора на българския народ?!?

Отстояваме и ще отстояваме на всяка цена принципната си позиция. Църквата трябва да отстоява независимостта си и конституционно предоставените й права.

Вмешателството във вътрешноорганизационния църковен живот от страна, на когото и да било, е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата. Демократичната и правова държава спазва върховния закон -Конституцията. Още през 1992 година Конституционният съд се е произнесъл, че е недопустима държавна намеса във вътрешноорганизационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление.

Бог да пази Църквата Си в милата ни Родина от всякакъв вид нови посегателства", се казва в текста.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.01.2012 г.
+1
 
 
Според изнесената информация от Комисията по досиетата дядо Натанаил е сътрудничел на Държавна сигурност под псевдонима Благоев. Той е вербуван от полк. Христо Маринчев през април 1980 г., а 7 месеца по-късно е регистриран в Първо главно управление на Държавна сигурност.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: