Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов арест и преходно помещение откриха в село Самораново
Автор: Венцислав Илчев 14:21 / 21.06.2024Коментари (0)1005
В дупнишкото село Самораново беше открита нова сграда за арестанти и преходно отделение, предаде репортер на "Фокус“. Четириетажната сграда беше открита от министъра на правосъдието Мария Павлова. На откриването присъстваха главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бобов дол ст. комисар Крум Петров, кметът на Самораново Райко Цветков, председателят на Общинския съвет в Дупница инж. Костадин Костадинов, председателят на Окръжен съд – Кюстендил Пенка Блатанова, окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, административният ръководител на Районна прокуратура Албена Разсолкова и други представители на съдебната система. Беше извършено освещаване на сградата от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с европейските норми и стандарти, заяви правосъдният министър по време на церемонията. Сградата се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие "Самораново“ към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване. Мария Павлова заяви още, че въпреки сериозния напредък и реформи в областта на пенитенциарното дело и признанието за усилията от международните партньори, Министерство на правосъдието и ГДИН ще продължават с темпото на работа, като се съобразяват с препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и решенията на Европейския съд за правата на човека.

Общият капацитет на новоизграденото място за предварително задържане е до 47 лица, на преходното отделение – 12. В ареста са обособени спални помещения за двойно настаняване, изградени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни заболявания, които трябва да бъдат настанявани отделно. Предвидено е отделно помещение за жени, както и места за престой на открито.

Преходното отделение е за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване от затвора. Целта е в условия и с помещения, близки до семейната среда, те да се адаптират по-лесно към връщането им навън в обществото. При тези затворници ще се прилагат специални програми за интеграция, каквито се ползват активно в световен мащаб от години. Нalf way house се изграждат още в затворническите общежития към затворите в Пловдив и Бургас. Такова отделение има и в новия затворническия комплекс в близост до ареста. С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за лишените от свобода.

Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на близо 2 милиона лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: